Drone flyver med blodprøver på Fyn
Mandag blev landets første sundhedsdrone officielt sendt afsted af transportminister Trine Bramsen (S) fra Svendborg Sygehuse. Den store drone skal på sigt transportere blodprøver mellem Svendborg og sygehuset i Ærøskøbing på Ærø.
Dronen har knap 40 minutters transporttid fra Svendborg til Ærø, mens færgeturen alene tager fem kvarter. Derfor er der meget tid at spare for hospitalet ved at bruge sundhedsdronen, og spørger man Holo, der er et af firmaerne i partnerskabet bag dronen, er den blot begyndelsen for logistikdroner i Danmark.
- Man skal nok se det her som et spadestik for logistikdroner i Danmark. Sundhedsdronen er et supergodt eksempel på et projekt, hvor man får flyttet et element, der er kritisk, hurtigt og nemt. Vi har testet dronen siden 2019, så den første officielle flyvning var en stor ting. Det gik helt smertefrit og så endda i regnvejr. Det er bestået med et flot 12-tal, siger Mathias Vinter, head of Holo Air.
Holo implementerer selvstyrende løsninger indenfor transport- og logistik og for at få sundhedsdronen på vingerne var det vigtigt, at dronen kunne flyve i samme luftrum som fly.
De har to piloter siddende i København, som styrer logistikdronens flyveture tre dage om ugen. Den ene mand holder styr på luftrummet, mens den anden styrer dronen. Og i fremtiden kan lignende droner flyve rundt med for eksempel maskindele, forudser Mathias Vinter.
- Indenfor en overskuelig fremtid kan jeg sagtens se for mig, at man kan flytte mange forskellige ting med en drone. Det vil nok primært være i en situation, hvor tiden er knap, for det er ikke helt billigt at flytte ting med en drone. Men hvis det for eksempel drejer sig om kritisk infrastruktur, så tror jeg, at vi vil se det snart. Men vi kommer næppe til at få leveret en pizza via drone lige foreløbig. Det fokus har vi ikke i Danmark, siger Mathias Vinter.
Holo Air har flere droneprojekter på bedding, som Mathias Vinter dog ikke kan fortælle nærmere om. Han oplever en stor fremdrift og udvikling i markedet og frygter ikke, at store virksomheder selv vil anskaffe sig deres egne droner til at stå for transporten.
Sundhedsdronen fortsætter sine testflyvninger mellem Svendborg og Ærø og skal på sigt transportere blodprøver og medicin. Mathias Vinter anslår, at systemet om et par år vil være klar til at blive implementeret på alle landets øer.
Dronen er udviklet i et partnerskab mellem holo, Falck, Unifly, Scandinavian Avionics, Odense Universitets Hospital og Svendborg Sygehus (OUH) og Syddansk Universitet.
Dette er et uddrag. Artiklen er oprindeligt bragt på Electronic Supplys søstermedie, Jern- og Maskinindustrien, hvor du kan læse artiklen i fuld længde (bag betalingsmur).