Lærlingefællesskaber er vejen frem
- De sociale og faglige rammer skal være i orden for vores lærlinge. Derfor har vi etableret en lærlingeklub, hvor lærlingene har en base, hvor de kan hygge sig sammen, udveksle erfaringer og skabe et sammenhold.
Sådan sagde Morten Jensen, der er chauffør hos Peder Olsen og Søn, for nylig til Transportmagasinet. Hos arbejdsgiverforeningen ATL bliver initiativet bifaldet.
- Det er enormt beundringsværdigt, at Peder Olsen & Søn har taget initiativ til en lærlingeklub. Det er for mange unge en stor udfordring at bevæge sig fra et skolemiljø til en arbejdsplads. Derfor er det vigtig med sociale rammer, der skaber sammenhold, siger Lars William Wesch, branchedirektør i ATL.
Transportbranchen har i de senere år kæmpet med et frafald blandt chaufførlærlinge, og fra ATL lyder vurderingen, at et tættere sammenhold mellem de nye chauffører, kan fastholde endnu flere i faget.
En af vejene frem
- Lærlingefællesskaber er en af vejene frem. Mentorer kan også være en vej til at hjælpe nye i branchen, siger Lars William Wesch.
- Når det i forvejen er svært at få nye lærlinge, handler det om at gøre alt hvad man kan for at fastholde dem man har. Jeg er sikker på, at man med initiativer som disse vil se, at endnu flere vil blive i faget, og at det kan tiltrække nye lærlinge i fremtiden.
Han bemærker, at antallet af lærlinge inden for vejgodstransportuddannelsen nærmest er eksploderet de senere år.
- For få år siden var der ca. 600 aftaler, nu er der over 900 lærlinge på området. Nu gælder det om at holde fast i de unge. Det gælder både på skolerne og på den enkelte læreplads, slutter ATL-direktøren.