Finanslovsudspil: En tynd kop the
Regeringen har netop offentliggjort sit finanslovsforslag, og i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, er adm. direktør Jakob Brandt slemt skuffet og kalder forslaget ”en tynd kop the”, der nærmest er ”det rene vand”.
- Vi har et erhvervsliv, der er stærkt presset af eksploderende energipriser og inflation, og som står over for en endnu blodigere kamp om den kvalificerede arbejdskraft næste år. Alligevel rummer finanslovsforslaget ingen reformer, ingen konkrete initiativer til at øge tilgangen af nye medarbejdere, og intet der gør det lettere at drive virksomhed i Danmark. Det er skuffende, siger han.
Han gør opmærksom på, at de øgede bevillinger til den offentlige sektor yderligere vil skærpe konkurrencen om at tiltrække den rette arbejdskraft, når der skal ansættes flere i for eksempel sundhedsvæsenet.
- Der bliver benhård kamp om arbejdskraften næste år, men hvis velfærdssamfundet skal kunne finansieres de næste mange år, skal de private virksomheder styrkes og tilgodeses, og det sker ikke. Hverken i form af lavere beskatning, øget arbejdsstyrke eller mindre bureaukrati.
Stram økonomisk ramme.
- Regeringen falder heldigvis ikke for fristelsen til at dele milde gaver ud, på trods af at et folketingsvalg nok er nært forestående, fortsætter Jakob Brandt.
- Alligevel er det desværre tydeligt, at regeringen mener, det giver flere stemmer at styrke ældreområdet end at styrke det erhvervsliv, der skal finansiere det.
Ingen investering i erhvervsuddannelserne
Jakob Brandt mener også, det er skuffende, at der ikke er en krone i regeringens finanslovsudspil til at løfte erhvervsuddannelserne.
- Vi står overfor en stor mangel på faglærte, og den mangel vil forsinke den grønne omstilling og omlægning af energiforsyningen og koste danske arbejdspladser.
- Erhvervsuddannelserne har brug for en investering i kvalitet. Det havde været oplagt for regeringen at omprioritere midler inden for uddannelsessystemet og på den måde prioritere erhvervsuddannelserne, hvor der mangler arbejdskraft, uden at øge de samlede offentlige udgifter.
Regeringen overser forebyggelse
- Denne finanslov er med til at udmønte endnu en milliardstigning i sundhedsudgifterne, men intet om forebyggelse, siger Jakob Brandt.
- Sundhedsområdet spiser en større og større andel af det offentlige budget, og derfor er det dybt ærgerligt, at regeringen ikke er kommet ud over rampen med forebyggelses-initiativer, der kan få flere danskere i gang med at være fysisk aktive, så vi på lang sigt kan være med til at bremse den voldsomme stigning i sundhedsudgifterne.
Intet til digitale udfordringer
- Det er trist, at udspillet stort set ikke rummer støtte til digitalisering i de små virksomheder, som har brug for hjælp til det.
- Udspillet afsætter 260 mio. kr. til det fællesoffentlige digitaliseringssamarbejde. Det eneste positive ved det er, at det vil kunne frigøre hænder fra den offentlige sektor på længere sigt, slutter Jakob Brandt.