23948sdkhjf

Vognmænd i oprør foran Christiansborg Slotsplads

Hundredvis af lastbiler har siden tidlig morgen været samlet foran Christiansborg i demonstration mod den kommende kilometerafgift for lastbiler. Demonstrationen er arrangeret af vognmand Benny Nielsen fra Mors og har trukket mange chauffører, vognmænd og nysgerrige til pladsen foran Christiansborg.

Ca. kl. 10.35 gik transportadvokat Jacob Forman på talerstolen for at introducere demonstrationens talsmand, Benny Nielsen, og benyttede lejligheden til at give situationen et par ord med på vejen set fra hans perspektiv.

- Det er i yderste øjeblik, at det her bliver organiseret. For hvis vi ser helt realistisk på det, er vi i en situation, hvor politikerne allerede har besluttet en kilometerafgift, og branchens organisationer har erkendt, at det var så, hvad det kunne blive til, sagde Jacob Forman.

- Vi står i en situation, hvor en stor del af transporterhvervet, som vi kender det, er truet af den her kilometerafgift. Kilometerafgiften vil skabe store problemer for en stor del af transportbranchen. Det er en politisk beslutning, så der er ikke ret meget hjælp at hente der, lød det fra Forman.

Han sendte en klar opfordring til vognmændene om at give sig til kende og gøre op med dem selv, hvor langt de vil drive protesterne.

Overvældet Benny Nielsen

Vognmand Benny Nielsen kunne han ikke andet end at erklære sig overvældet over den store opbakning fra kollegerne.

- Hvor er det fantastisk at se så mange mennesker og så mange biler ude på pladsen. Det var en fantastisk oplevelse at køre herind, og det er et herligt syn at stå herinde, sagde Benny Nielsen.

- Der har vist sig at være rigtig mange, der har meninger om det her. Mange flere, end jeg havde regnet med, og vi har fået stor opbakning. Vi skal bare være endnu flere, der bakker op og siger fra, lød det fra vognmanden fra Mors.

Rammer yderområderne

- Den situation, vi står i, er helt gal. Man rammer befolkningen i yderområderne, og det synes jeg er helt glat. Kilometerafgiften skævvrider Danmark helt vildt, sagde Benny Nielsen.

Argumentet for den kommende vejskat er at fremme den grønne omstilling og mindske CO2-udledning. Men det argument giver demonstrationens bagmand ikke mange lydpotter for:

- Vi har en regering, der taler om balance og grøn omstilling. Men i mine øjne er det det stik modsatte, de gør. Den her afgift har intet med miljø at gøre, lød det fra Benny Nielsen til store klapsalver fra publikum.

- Vi ved godt, at vi skal bidrage til miljøet og være med til at spare på CO2. Det er også derfor, vi er her i dag. Den måde at gøre på med kilometerafgiften er helt skæv. Det kommer kun til at gøre alting dyrere, både madvarer og produktion, og forringe vores konkurrencekraft.

- I stedet kunne man kigge på afgiftsfritagelse for de alternative brændstoffer, så det reelt kunne gøre en forskel. Men det vil de ikke, for det koster jo noget. I Tyskland og andre lande får man tilskud til grønnere lastbiler, men det gør man heller ikke herhjemme, sagde Benny Nielsen.

Ingen politikere? Jo to....

Politikerne glimrede ved deres fravær... og dog. To var mødt frem for at tale til vognmændene på slotspladsen. En af dem var Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, som gik på talerstolen og sagde, at han var glad for, at vognmænd og chauffører er kommet i dag.

Han erklærede sig på bølgelængde med vognmændene i modstanden mod kilometerafgiften, som regeringen har aftalt med de røde partier.

- Man redder ikke klimaet ved at genere transportbranchen. Det siger sig selv, at hvis man skal have samfundet til at løbe rundt, skal man have varerne rundt i landet. Så tak for, at I er kommet i dag, og at I får samfundet til at hænge sammen.

- På Christiansborg foregår det rene og skære vanvid. Det, der skulle være den grønne omstilling, er den rene, røde ideologi. Det er jo ikke kun vognmændene, det her kommer til at gå ud over, det er alle danskere, tordnede Messerschmidt, inden han pegede pilen mod regeringens spidser.

- Man kunne jo spørge Mette Frederiksen, hvor hun tror, makrellen kommer frem, lød det fra Messerschmidt med henvisning til statsministerens berømte Facebook-opslag, hvor hun spiser en makrelmad.

Det gav massive klapsalver.

- Og hvad med Lars Løkke. Hvor tror han egentlig, at fadølsankeret kommer fra, supplerede DF-formanden til stor morskab for publikum.

Ud over spydighederne havde Morten Messerschmidt dog også konkrete ideer til, hvordan man i stedet kunne skrue på de grønne knapper for at få sat skub i den grønne omstilling.

- Hvis man vil grøn omstilling, og det vil vi gerne i Dansk Folkeparti, så gør man det ved at arbejde sammen med branchen. I stedet for at lave vejafgifter, så lad os give transportbranchen en hjælpende hånd. Lad os indføre støtteordninger og permanent afgiftsfritagelse på el, så det grønne bliver et reelt alternativ. Lad os fjerne afgifter og restriktioner på de grønne transportmidler og brændstoffer. Lad os kigge til lande som Tyskland og Holland, hvor de godt kan finde ud af det, og hvor det grønne ikke er blevet det røde, sagde Morten Messerschmidt, inden han sluttede af med igen at udtrykke sin respekt for demonstranterne.

- Sagt med den største respekt, så er det den mand og kvinde, der står tidligt op om morgenen og passer sit arbejde, der får Danmark til at hænge sammen. Det er I symbolet på i dag, og tak for det.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094