23948sdkhjf

Undersøgelse: Flest vil have ét hjem til EU-Parlamentet

Det viser sig ikke overraskende, at befolkningerne i fem EU-lande er trætte af parlamentets rejsecirkus.
12 gange om året flytter EU-Parlamentet cirka 400 kilometer fra belgiske Bruxelles til franske Strasbourg, med alt hvad dertil hører af lastbiler fulde af mapper med papirer og fyldte tog med personale.

Dette ofte kritiserede "rejsecirkus" skal stoppe, mener et flertal i fem EU-lande ifølge en ny undersøgelse lavet af analyseinstituttet Forsa.

Det er den grønne gruppe i parlamentet, som har taget initiativ til at høre borgernes mening. 1000 repræsentativt udvalgte personer deltog fra hvert af de fem lande: Sverige, Tyskland, Frankrig, Italien og Polen.

Tilsammen udgør de fem befolkninger cirka 50 procent af EU's indbyggertal.

I Tyskland og Frankrig synes over 80 procent, at parlamentet skal bo i én by - enten Strasbourg eller Bruxelles. I Italien er det 71 procent, 66 procent i Sverige, og i Polen er 58 procent utilfredse.

- Er EU klar til at kritisere sig selv, klar til at lære og klar til handle på baggrund af det? Vi ser, at folk lider af det (flyttecirkusset, red.). Det er et stort spild af penge og også dårligt for miljøet, siger tyske Gerald Häfner ved præsentationen af undersøgelsen i Strasbourg.

Han var medlem af parlamentet for De Grønne i sidste valgperiode og fortsætter kampen, selvom han ikke blev genvalgt.

Ifølge EU-traktaten skal EU-Parlamentet være en uge i Strasbourg hver måned, selvom det normalt bor i Bruxelles.

Frankrig nedlægger gang på gang veto mod at droppe flytteriet, men til efteråret vil De Grønne alligevel forsøge at sætte gang i en traktatændring i dialog med medlemslandene.

- Parlamentet bliver behandlet som et barn, som ikke har lært at tale, når det ikke selv må bestemme, hvor eller hvornår det samles, siger Häfner.

Østrigske Ulrike Lunacek fra De Grønne mener, at det især er vigtigt at få en ende på flytteriet, efter at EU-skeptikerne er gået kraftigt frem ved valget til parlamentet i år.

- Vi skal arbejde for, at borgerne kan føle sig repræsenterede af os. Noget af det, der står i vejen, er flytteriet. Folk spørger: Hvorfor gør I det der. Det er så dyrt, og det koster 20.000 ton CO2 hvert år, siger hun.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125