Milliardbyggerier skaber tusindvis af job
Offentlige anlægsbyggerier vil skabe 87.300 job. Politikerne skal sørge for, at job går til danskere.
Det fremgår af en hidtil ikke offentliggjort rapport, som konsulentfirmaet COWI har udarbejdet for Arbejdsmarkedsstyrelsen og Beskæftigelsesministeriet.
Men det er ikke sikkert, at jobbene går til ledige danskere. Vil man sikre det, er det nødvendigt, at både politikere og fagforbund fælles arbejder for, at danskerne står først i rækken af ansøgere.
- Det første, politikerne skal gøre, er at lave kædeansvar. Har man ikke det, så er der for mange snydemikler der vil klare sig igennem med billig østeuropæisk arbejdskraft, siger arbejdsmarkedsforsker og professor på Aalborg Universitet Henning Jørgensen.
Kædeansvar betyder, at en virksomheder, der for eksempel bruger udenlandske underleverandører, er ansvarlige for, at underleverandøren følger de danske regler og betaler den rette moms og skat.
Henning Jørgensen peger også på, at man kan bruge de kommende overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked i 2014 til at sikre, at jobbene bliver på danske hænder.
- Det kan være nye initiativer, da specielle offentlige byggerier stiller nogle specielle krav. Og nu er vi jo i den situation, at man ved, hvad det er for byggerier - og derfor ved, hvad man får brug for af specialiseret arbejdskraft, siger han.
Formand for fagforbundet 3F's Byggegruppe, Peter Hougaard Nielsen, glæder sig over jobudsigten.
- Nu kommer et hav af projekter i gang, og det lander lige ned i vores turban.
- Behovet for arbejdskraft bliver uanset hvad så stort, at der senest om fem år vil være fuld beskæftigelse i byggeriet, siger Peter Hougaard Nielsen til Ugebrevet A4 og fortsætter:
- Det, der bliver vores udfordring, er at få langtidsledige opgraderet og i job.
Mens der på landsplan bliver brug for mere end 30.000 ufaglærte med byggeerfaring, skal der blandt andet også bruges mere end 10.000 civilingeniører, 7600 chauffører og 7300 elektrikere, vurderer COWI.
/ritzau/