23948sdkhjf

Greenpeace om mildere anklage: Vi er ikke hooligans

De russiske meldinger om, at 30 Greenpeace-aktivister slipper med mildere sigtelse, skuffer organisationen.
"De 30 er lige så lidt hooligans, som de er pirater".

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Greenpeace, efter at Rusland har frafaldet anklager om pirateri mod 30 Greenpeaceaktivister og i stedet sigtet dem for hooliganisme. En strafferamme på syv år frem for 15 for pirateri.

- De 30 er lige så lidt hooligans som de er pirater. Og en anklage for hooliganisme, der kan give op til syv års fængsel, er præcis lige så absurd, som en anklage, der kan give op til 15 års fængsel, siger Jon Burgwald, Arktisansvarlig i Greenpeace, til Ritzau.

- De har hverken fortjent at sidde en måned, et år, syv år eller 15 år i fængsel. Russerne har set at anklagen var decideret pinlige, og nu prøver de så en anden vej, siger Jon Burgwald.

30 Greenpeaceaktivister, herunder danskeren Anne Mie Roer Jensen, er varetægtsfængslet i russiske fængsler, efter at deres skib, Arctic Sunrise, i september blev opbragt af russiske skibe og ført til Murmansk i det nordlige Rusland.

En bred vifte af politikerne sendte et entydigt signal fra en debat i EU-Parlamentet onsdag aften. De opfordrer til at lægge yderligere pres på Rusland og den russiske præsident Vladimir Putin.

Også hos Greenpeace i Rusland trækker man på skuldrene over den ændrede anklage.

- Vi vil slås mod de opdigtede anklager om hooliganisme lige så stærkt, som vi kæmpede imod anklagerne om pirateri. Det er fantasi-anklager, som ikke har noget med virkeligheden at gøre, siger Vladimir Chuprov fra russisk Greenpeace.

- Det er intet mindre end et angreb på princippet om retten til fredelig protest. Disse modige mænd og kvinder tog til Arktis bevæbnet med intet andet end et ønske om at kaste lys over en hensynsløs forretning, siger Vladimir Chuprov i en pressemeddelelse.

De 30 aktivister kommer fra 18 forskellige lande. Russerne greb ind, efter at aktivisterne på Greenpeaceskibet sejlede hen til olieboringerne på åbent hav og protesterede.

Olieboringerne på stedet foretages af det statslige, russiske olieselskab Gazprom.

Greenpeace mener, at Arktis er et alt for følsomt område til udvinding af olie, og at konsekvenserne i tilfælde af et udslip vil være ødelæggende for miljøet.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063