Dagpenge bare bedst
Engang stod unge i kø for at få job i et flyttefirma. Det gør de ikke i dag, hvor branchen er hårdt ramt af konkurrence og sort arbejde, skriver Poul Rudolf i denne klumme.
Branchen var glad for henvendelserne fra gode og stabile medarbejdere med en faglig professionel indstilling og fysikken i orden. Mange flytteforretninger havde ligefrem en stak navne på den slags kvalificerede medarbejdere i skuffen.
Det er fortid. I dag kommer der kun uopfordrede ansøgere fra unge, som har snuset til tre-fire uddannelser uden at kunne tage sig sammen til at gøre en af dem færdige. De er tvunget til at søge beskæftigelse for at bevare de offentlige ydelser.
Omvendt er de ledige håndværkere præget af en udbredt grad af passivitet. Med gode dagpenge kan de slet ikke se noget attraktivt i at være flyttemand. Forskellen mellem dagpenge og en flyttemands timeløn er 263,88 kroner om dagen. Da der ikke opkræves arbejdsmarkedsbidrag af dagpenge som af almindelig lønindtægt, bliver forskellen endnu mindre - 158,70 kroner før skat. Dertil kommer transportudgifter for at komme til og fra arbejde.
Der skal mere end almindelig arbejdslyst til at forlade sofaen for mindre end en hundredekroneseddel om dagen.
Kraftig konkurrence
Medlemmerne af Dansk Møbeltransport Forening, der føler et fagligt ansvar for, at etik og moral er i orden, har det svært i konkurrencen med dem, der ikke holder fanen så højt.
Varevogne og udenlandske firmaer arbejder med en flyttepris, som ligger langt under kostprisen. Konkurrencen fra sort arbejde rammer også hårdt.
De flytteforretninger, som traditionelt arbejder med privatkunder, er under stor pres fra konkurrenter, der kalkulerer med sorte satser og glemt moms. Derfor har mange fravalgt at flytte for private.
Færre flytteopgaver
I stedet satses på opgaver fra statens styrelse og institutioner, selv om antallet af flytteopgaver dermed reduceres.
Disse opgaver er trods alt med til at sikre en vis stabilitet. Det er dog fortsat de små marginaler, der afgør, om der er røde eller sorte tal på bundlinjen, når en opgave er udført.
Flyttefirmaer med overenskomstmæssige ansættelsesforhold og god skatte- og momsmæssig samvittighed ved godt, at det koster at være den pæne dreng i klassen. Alligevel fastholder de deres faglige stolthed. De fastholder også deres skrappe etiske regler, som sikrer, at kun seriøse firmaer kan skrive DMF-medlem på visitkortet.
Tro på fremtiden
Selv om flyttebranchen er under pres, udviste DMF-formand Leif Jensen på foreningens generalforsamling en optimistisk tro på fremtiden. Han er overbevist om, at foreningen vil bestå mange år endnu og kalkulerer med at fejre foreningens 125 års jubilæum i 2036. Medlemmer kan allerede nu forberede sig på en stor fest.
Selv om ingen kan se så langt ud i fremtiden, bliver det nok på ét punkt nemmere at tilhøre den pæne del af flyttebranchen. Om 24 år vil de "fede" dagpenge for længst være afskaffet eller afløst af en slanket model.