DTL: Så godt går det altså ikke
Når de seneste tal fra Danmarks Statistik skal afkodes for at finde temperaturen i transporterhvervet for øjeblikket, er der ingen tvivl i sindet hos DTLs erhvervspolitiske chef Ove Holm.
- Vi har selvfølgelig noteret, at Danmarks Statistik beretter om en pæn fremgang i godsmængder hos danske vognmænd, siger Ove Holm og henviser til statistikken om, at danske lastbilers nationale kørsler steg med 3,1 procent fra året første til årets andet kvartal - og at der er tale om en stigning på 2,2 procent i forhold til de fire foregående kvartaler.
- Ser man på Danmarks Statistiks konjunkturbarometer for transporterhvervet, viser det stagnation og endog en svag tilbagegang i omsætningen og beskæftigelsen det seneste år.
Salgsindtægter faldet 25 procent
- Det afspejler sig også i den kendsgerning, at de momsregistrerede indenlandske salgsindtægter for vejgodstransport faldt med 11 milliarder kroner - fra 43 milliarder kroner i 2008 til 32 milliarder kroner. i 2010. Frem til 2012 er de kun vokset med 3 milliarder kroner til i alt 35 milliarder kroner.
- Hvis godsaktiviteten virkelig er vokset så meget, som Danmarks Statistiks tal tilsiger, må priserne være faldet voldsomt, konstaterer Ove Holm.
Lav bestand og mange konkurser
Der er flere indikatorer, der peger på, at branchen er presset i bund.
* Bestanden af lastbiler er faldet fra 52.000 i 2008 til godt 43.000 i august 2012. Bestanden har ikke været faldende i 2012 men den har holdt sig på dette lave niveau.
* Ser man på konkurserne, er de på et vedvarende og ubehageligt højt niveau på omkring 140-150 konkurser i transportbranchen på årsbasis. Konkurserne var på 50 i 2007.