23948sdkhjf

Strid om våbenlaster

Enhedslisten kræver strammere kontrol med våbenrederier og større indsigt i skibenes laster. Regeringen ventes at sige nej.
Udenrigsordfører Christian Juhl (EL) vil forsøge at kølhale udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i et kommende møde i udenrigsudvalget om kontrol med rederiers transport af traditionelle våben.

Enhedslisten kræver forhåndsgodkendelse af våbentransport og større indsigt i skibes laster. Regeringen ventes at sige nej.

I maj blev Villy Søvndal kritiseret for en kovending i spørgsmålet, så Christian Juhl vil sikkert diske op med gamle SF-citater om illegale våbentransporter.

Konfrontationen mellem de to røde partier er en opfølgning på en konference i New York om en international aftale om konventionelle våben (Arms Trade Treaty, ATT), der sluttede i juli uden resultat, men dog i enighed at fortsætte forhandlingerne.

Stor våbenfragter

- Det er problematisk, at verdens store lande, især USA og Rusland, har blokeret for en våbenhandelstraktat, erklærer Christian Juhl.

- Det betyder, at der ikke er internationale regler for at eksportørlande skal forbyde problematiske transporter.

Enhedslisten vil genfremsætte forslaget om skærpede danske regler for våbentransport i oktober. Partiet ønsker at sidestille transport af våben med produktion af våben.

- Amnesty International og andre organisationer mener, at Danmark er verdens sjette største transportør af såkaldte destabiliserende våbentransporter til konfliktzoner i verden, anfører Christian Juhl.

Afviste godkendelse

Danmark strammede lovgivningen på området i 2004, da et enstemmigt folketing vedtog et forbud for danske skibe mod at transportere krigsmateriel til lande, der er omfattet af en international embargo.

Rederierne undgik ved den lejlighed med nød og næppe en ordning, hvor danske myndigheder skulle give tilladelse til hver enkelt våbentransport.

Det ville være tidkrævende og svække danske transportørers konkurrenceevne, erklærede Socialdemokratiet med adresse til sit eget baglands ønske om en endnu strammere lov.

EU støtter aftaleu

90 af FN’s i alt 193 medlemslande - heriblandt alle EU-landene - står bag en erklæring, der støtter den argentinske konferenceformands seneste aftaleudkast, oplyser den svenske handelsminister Ewa Björling.

- Vi fortsætter kampen mod den illegale våbenhandel, men vi gør det i en god diskussion i det aftaleudkast, som vi sender videre til FN’s generalforsamling., skriver Ewa Björling i en pressemeddelelse
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078