Ny godskørselslov: Lasten kan hentes, når vogntoget tilbageholdes
S-ordfører beroliger speditører om udvidet mulighed for tilbageholdelse af lastbiler
Skal hele vogntoget bare stå opmagasineret i politiets varetægt? Svaret er nej. Speditøren sender en anden trækker og henter traileren med varerne.
Politiets tilbageholdelse af lastbiler vil nemlig kun omfatte motorkøretøjet (trækkeren) og ikke godset og trailer. Det fastslår Karin Gaardsted (S), som er ordfører på lovforslaget om stramninger i godskørselsloven.
- Danske speditører har givet udtryk for bekymring for godset på de lastbiler, som måtte tilbageholdes. Jeg kan berolige dem ved at sige, at lovændringen ikke omhandler godset - kun bilen, erklærede den socialdemokratiske ordfører ved Folketingets førstebehandling.
I regeringens forslag til ny godskørselslov får politiet hjemmel til at tilbageholde et køretøj hvad enten det er dansk eller udenlandsk, hvis godskørslen sker i strid med reglerne, eller politiet vil sikre sig et pant for bøder.
Bekymrede speditører
- Jeg forstår godt, at Danske Speditører i deres høringssvar har givet udtryk for bekymring om præcis dette væsentlige punkt, siger Karin Gaardsted.
- For speditørerne handler det om at få kundernes gods frem til modtagerne til tiden.
- En eventuel tilbageholdelse af en lastbil vil naturligvis forstyrre speditørernes arbejde uden at de har haft nogen indflydelse på forsinkelserne.
- Derfor er det helt væsentligt, at godset vil kunne transporteres videre af en anden aktør eller en anden lastbil i tilfælde af tilbageholdelse.
- Det tager vores lovforslag hensyn til, slutter Karin Gaardsted.
Tilhører tredjemand
Det drejer sig om lovforslagets § 16 om tilbageholdelse af motorkøretøjer.
- Man kan da ikke tilbageholde selve godset. Det tilhører jo tredjemand, erklærer DTLs chefjurisk John Roy Vesterholm.
- Det er chaufføren eller vognmanden, som at begår forseelsen. Tilbageholdelse af selve godset vil kræve et medvirkeansvar, forklarer chefjurist John Roy Vesterholm, DTL.
Lovforslagets § 16
§ 16. "...Politiet kan tilbageholde et motorkøretøj, med hvilket der udføres godskørsel i strid med loven, forskrifter udstedt i medfør heraf eller EU-regler..."
§16, stk. 2. "...Tilbageholdelse kan ske, indtil forholdene er bragt i overensstemmelse med de i stk. 1 nævnte bestemmelser. Tilbageholdelse kan ske, hvis det er nødvendigt for at sikre et krav på betaling af bøde og sagsomkostninger eller for at sikre konfiskation, herunder værdikonfiskation, dog kun indtil de nævnte beløb er betalt, eller der er stillet sikkerhed herfor. Sker dette ikke inden for 2 måneder efter sagens endelige afgørelse, kan der søges fyldestgørelse i motorkøretøjet..."
§16, stk. 3. "...Retsplejelovens bestemmelser om beslaglæggelse med henblik på konfiskation finder tilsvarende anvendelse.