23948sdkhjf

Iran-uro kan give rekordhøje oliepriser

Danske Bank forventer rekordhøje forbrugerpriser på olie og benzin som følge af uroen om Iran og EU's embargo.
EU's udenrigsministre er blevet enige om at indføre en olieembargo over for Iran, og det vil presse prisen på olie og benzin op på rekordniveau for den danske forbruger.

Det forventer Danske Banks råvareanalytiker, Arne Lohmann Rasmussen.

- Den usikkerhed, der er omkring Iran og leveringen af olien, vil presse prisen op. Sammen med en generelt større efterspørgsel på olie vil det nok presse prisen op i omkring 120 til 125 dollar per tønde, siger Arne Lohmann Rasmussen.

Selv om Danske Bank forventer, at en svagere dollar vil skære toppen af de danske forbrugerpriser, så bliver stigningen til at mærke.

- Vi forventer, at prisen for den danske forbruger vil nå op i rekordhøjde. Det kan måske godt udløse en stigning på 50 øre til en krone per liter, siger Lohmann.

I øjeblikket ligger prisen på en liter blyfri 95 omkring 12,75 kroner. I maj 2011 var den oppe på 12,85 kroner.

Embargoen træder først i kraft 1. juli, og den betyder, at EU-landene ikke længere må importere olie fra Iran. Der er allerede truffet aftale om, at man ikke må eksportere olieteknologi til landet.

Selvom det først er til sommer, at de nye sanktioner træder i kraft, er prisen på en tønde olie allerede steget over de seneste par uger.

Det er primært usikkerheden, der spiller ind.

- Alle venter spændt på reaktionen fra Iran. Vil de lukke for Hormuzstrædet? Vil de rette ind? Hvordan vil andre olieproducerende lande reagere på embargoen? Hvor vil Grækenland nu få olie fra? Hvad gør USA og Kina?

- Der vil være mange spørgsmål, som skal besvares i den næste tid. Og usikkerhed er en af de faktorer, som påvirker olieprisen mest, siger Lohmann.

EU's sanktioner over for Iran bliver strammet i forsøg på at presse landet til at forhandle om dets atomprogram.

Præstestyret i Teheran hævder, at de iranske atomanlæg kun tjener civile formål, men verdenssamfundet med EU og USA i spidsen er bekymret for, at Iran reelt er ved at udvikle atomvåben.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.074