23948sdkhjf

FC’s livsværk bliver 50 år

Den 1. maj kan Flemming Christensen fejre et usædvanligt firmajubilæum. 50 år med SAWO; men han fik sit første job som 9-årig!
Den 1.maj 2002 er det præcis 50 år siden, at Flemming Christensen grundlagde den virksomhed, som senere skulle komme til at hedde SAWO. Det er i dag en af de største leverandører til transportbranchen – skabt af en af branchens store personligheder.

Han er en foregangsmand med gå-på-mod, visioner og engagement. Han er en virksomhedsejer, der passer på sine medarbejdere; men han stiller også krav og holder dem til “ilden."

De senere år har han uddelegeret direktørjobbet; men han følger stadig med og har sin daglige gang i firmaet.

Flemming Christensen - i det daglige kaldet FC - startede i skolen som 5-årig. Som 9-årig fik han sit første job og som 11-årig startede han sin første forretning.

Det siger noget om den forretningslyst og skabertrang, som denne transportbranchens "grand old man" besidder.

- Udover at være bydreng hos en bager i Frederiksværk tjente jeg penge ved at købe og sælge fugle og fuglefrø, fortæller FC.

- Jeg havde et par drenge til at hjælpe mig med at sælge fuglefrø. Frøene købte jeg for 1 kr. og solgte dem for 2 kr. Det gav en pæn fortjeneste på “1 %".

For fortjenesten købte han otte kanoer og otte robåde, som han begyndte at udleje. Udlejningen blev passet af en handicappet mand, som senere købte "firmaet".

Madpakke med Møller

Skolen sluttede for FC i 13-års alderen, og selv om han kom i lære som smed, beholdt han jobbet hos bageren og solgte stadig fuglefrø. Han fik endog også tid til at hjælpe sin far som skraldemand.

- En af de pudsige oplevelser fra dengang, var at jeg vandt en flidspræmie. Præmien bestod i et kursusophold hos Riffelsyndikatet i Ballerup i en måned. Her mødte jeg A.P. Møller. Vi spiste madpakker sammen. Han sagde, at jeg skulle prøve at rejse ud og opleve noget. Han tilbød mig i øvrigt også job.

Job har FC dog aldrig savnet.

Svendebrevet kom i hus som 17-årig, og efter militærtjenesten hos militærpolitiet kom han til Det Danske Stålvalseværk og senere til firmaet SKB Hydraulisk Tippelad, der solgte de svenske HIAB kraner i Danmark.

- Da direktør Findskud startede HIAB Danmark blev jeg ansat som montør, og var på det første kursus hos HIAB Hudiksvall i 1959. Jeg kørte hele landet rundt, og mente snart, at det måtte være mere givtigt at oprette afdelinger i Jylland - frem for at køre hele vejen fra København.

- Så da direktør Findskud spurgte, om jeg ville have eget værksted, sagde jeg ja tak. Jeg fandt ud af, at vi havde den største omsætning i Aalborg, så der tog jeg op en måned senere. Så var det på plads.

SAWO bliver til

Firmaet blev startet i 1962 i Støvring. Året efter ansatte han sin første medarbejder – og herefter gik det slag i slag. Fabrik i Sørup ved Støvring, værksteder i Pårup, Randers og Holstebro. Udvidelser – og i 1970 opførtes containerfabrikker i Støvring og Kalundborg.

Ved 20-års jubilæet købtes HIAB Danmarks værksteder samt salgsorganisation – med afdelinger i Herlev, Humlebæk, Odense, Århus og Haslev. Efterhånden havde FC så mange forskellige firmaer og firmanavne, at han ville have ét landsdækkende navn.

- Jeg udskrev en konkurrence blandt medarbejderne om et nyt firmanavn, men Anton Christiansen fortalte mig, at vi allerede havde et navn, der var kendt over hele landet.

- Da jeg spurgte, hvad det var, svarede han: SAWO som sælger hejselad over hele landet. Det var en forkortelse – som hentydede til fire gamle medarbejdere: Sørensen, Andersen, Weidemeier og Olsen. Men det var nogle dygtige folk – og sådan blev navnet SAWO til.

Investorer udefra

Da SAWO i 1980’erne købte tre vognfabrikker – NOPA, Gelsted og HFR – var firmaet blevet så stort, at FC ville divisionere firmaet og have andre investorer ind. Men det var ikke lykken. FC følte sin selvstændighed begrænset, så i 1991 skiltes parterne: containerdivisionen og vognfabrikkerne blev solgt fra til investorerne, mens han selv – med skindet på næsen - overtog hydraulic-divisionen og kørte den videre med SAWO-navnet.

FC fortsatte med at købe virksomheder op, som passede ind i firmaets koncept: køb, montering, salg og service.

I 2002 blev Ivan Chrost ansat som direktør. De fortsatte i godt samarbejde udviklingen af SAWO med opkøb og udvikling af virksomheder, der passede ind i profilen. Således overtog SAWO i 2002 NOPA for anden gang; men denne gang var der væsentlige ændringer i forhold til tidligere. Økonomi-funktionen blev overført til SAWO’s hovedkontor.

Udover NOPA blev også Stena i Ringsted overtaget 2002. De følgende år blev HF Nielsens Maskinfabrik i Haslev, OBC Hydraulik Avedøre Holme, Ravnstrup Vognsmedie og MFH Hydraulik Kolding lagt ind under SAWO, som nåede op på 17 afdelinger og 440 medarbejdere.

Også nye agenturer kom til. Virksomheden flirtede også med internt transportmateriel og gaffeltrucks; dog uden blivende succes.

Finanskrisen i 2008-2009 ramte SAWO hårdt, men i dag er virksomheden kommet helskindet igennem - lidt slankere, men stadig med fokus på køb, montering, salg og service af kvalitets produkter.

SAWO beskæftiger i dag godt 200 medarbejdere og har 12 afdelinger, der dækker hele landet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078