23948sdkhjf

Lettere for skibe at få våben om bord

Danske rederier får nu nemmere adgang til at sikre deres skibe med våben, når de sejler gennem piratfarvande.
Det skal være mindre besværligt for danske rederier at få bevæbnede vagter om bord på skibe, der sejler i områder med risiko for piratangreb, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

I stedet for at skulle igennem papirgodkendelser af hver enkelt vagt, våben og skib, skal rederierne kunne få en overordnet årlig godkendelse, hvorefter de kan hyre bevæbnede vagter efter behov.

- En generel våbentilladelse betyder, at det hele kan gå hurtigere, når der er behov for det. Det har rederierne efterlyst, og det løser vi nu, siger justitsminister Morten Bødskov, som fredag præsenterer et lovforslag, der skal afbureaukratisere reglerne for våbentilladelserne.

Der befinder sig konstant omkring 25-30 danske skibe i piratområderne, og selv om det er en alvorlig sag at sejle rundt med våben, har ministeren tillid til, at rederierne kan forvalte opgaven.

- De skal kontrollere vagternes straffeattester og sikre, at de har relevant våbenerfaring. Og hvis de bruger våbnene, skal de afrapportere til ministeriet inden for 72 timer, siger Morten Bødskov.

Ministeren henviser til, at den nye model allerede fungerer efter hensigten i Norge.

Både Venstre og De Konservative bakker op om forslaget.

- Danske skibe skal kunne sejle rundt med varer, uden at pirater snupper halvdelen. Det skal være muligt at forsvare sig selv, siger retsordfører Tom Behnke (K) til Jyllands-Posten.

Danmarks Rederiforening er ligeledes positiv.

- Det er helt nødvendigt med fleksibilitet, hvis vi skal kunne beskytte vores skibe, vicedirektør i Danmarks Rederiforening Jan Fritz Hansen.

Ifølge Jyllands-Posten vil der være omfattende sikkerhedsregler forbundet med at have våben om bord. Blandt andet skal våbnene låses inde i et våbenskab og må ikke anvendes uden for de farlige farvande.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065