23948sdkhjf

Soldreven havn

Hvis et storstilet forsøg med solceller på tage og facader i Aalborg havn bliver en succes, så kan havnen meget vel ende med stort set ikke at skulle bruge fossile brændstoffer. Gevinsten er en CO2-neutral havn med en endog meget lav årlig elregning.
- Vi kommer med anlægget for det første til at spare mellem 10 og 15% af vores årlige elforbrug og kommer dermed et væsentligt skridt nærmere en bæredygtig havn, siger miljøkoordinator i Aalborg Havn A/S, Brian Dalby Rasmussen, til Transportmagasinet.dk.

- For det andet får vi en masse erfaring med forskellige typer solceller på tagflader og facader, så vi kan drage nogen produktionsmæssige konklusioner i forhold til at integrere solceller i renoveringer af bygninger eller nybyggeri. For det tredje vil vi gerne være med til at få lidt mere gang i den udvikling, der er på solcelleområdet her i Nordjylland, siger Brian Dalby Rasmussen.

Aalborg havn får uden brug af fossile brændstoffer en årlig energiforsyning på omkring 110.000 kWh, og Aalborg Universitets forskere får adgang til etablering af sit første "Real Life Laboratorium", når havnen i september indvier et af Nordjyllands største solcelleanlæg på. Det er havnen, der køber og etablerer anlægget og samarbejder med universitetet om opsamling og formidling af ny, konkret viden om energien fra solcelleanlæg.

Det er havnens driftsbygning, som lægger tag og facade til solcellerne; 260 m2 facade og 640 m2 tag. Aalborg Universitets Institut for Energiteknik er medbestemmende om, hvilke typer solceller, der monteres, og panelerne på taget vender mod alle fire verdenshjørner, så effekten af det samlede lysindfald kan dokumenteres ved hjælp af det opsatte test- og måleudstyr. De enkelte solcelleflader forsynes med individuelle målere, og universitetet etablerer også en vejrstation til dokumentation af lysindfald, temperatur og nedbør.

- En del af projektet er at bygge et halvtag eller en slags carport til nogle af vores maskiner og materialer, der kan tåle at ligge ude, og der går vi simpelthen ind og bruger solcellerne som tagbeklædning, så vi ikke først skal lægge taget og derefter solcellerne, fortæller miljøkoordinator Brian Dalby Rasmussen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078