23948sdkhjf

Skrappere krav til luftforurening på tværs af landegrænser

De samlede udledninger af luftforureninger i Europa skal begrænses
Transportsektorens udledning af partikler, svovl og kvælstofoxider skal ned.

En ny international aftale stiller skrappere krav til luftforurening på tværs af Europas landegrænser.

I første omgang er det alle EU-landene, Schweiz og Norge der har tilsluttet sig de nye bindende mål. USA og Canada forventes også inden for en kort periode at forpligte sig til at reducere på tilsvarende vis, fortæller funktionsleder i Miljøstyrelsen, Carsten Møberg Larsen til transportmagasinet.dk. Han regner med, at østlige naboer som Rusland og Ukraine ligeledes vil være i stand til at ratificere protokollen, så også de kan komme igang med at reducere deres udledninger.

Umiddelbart betyder de nye strammere regler ikke noget direkte for de danske virksomheder.

Det som Danmark har forpligtet sig til at reducere frem til 2020, er nemlig allerede besluttet i dag, fortæller Carsten Møberg Larsen.

- Vi har lavet en fremskrivning, set på hvor vores emissioner af luftforurening er i 2020 og forpligtet os til det, fortæller han til transportmagasinet.dk. I dét er også inkluderet NOx-afgiften, som allerede eksisterer og som regeringen har besluttet at forøge fra 5 til 25 kr pr tons.

Grøn profil

Danmark har en lang tradition og stor viden og bevidsthed omkring miljøreguleringer og miljøbeskyttelse. Det er derfor ikke en fremmed fugl for virksomhederne, at skulle tage hånd omkring de luftpåvirkninger deres aktiviteter også har, siger funktionslederen til transportmagasinet.dk.

- Dermed kan vi gøre en endnu mere ambitiøs indsats måske end andre lande. Dog ikke sådan, at vi sprænger rammen i forhold til hvordan de andre de gør. Men vi er i stand til at foretage den her grønne omstilling måske mere effektivt og bruge det som en konkurrencefordel på verdensmarkedet. Virksomhederne er opmærksom på i deres produkter, service og det som de sælger, at det har en grøn og ansvarlig profil i forhold til miljøbeskyttelse.

Luftforurening kender ingen grænser

- Det er vigtigt at have for øje, at luftforureningen jo er grænseoverskridende. Så selvom Danmark måtte være dygtige og gerne vil gå langt foran de andre lande, så ville dét alene ikke have særlig stor effekt, fordi vi får vores forurening udefra, siger Carsten Møberg Larsen. Og på samme måde bidrager vores forurening til andre lande. Så vi bliver nødt til at have en samlet og nogenlunde ensartet indsats for reduktioner i vores nabolande for at sikre, at vi rent faktisk får en luftkvalitetsfordel ud af det i Danmark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062