Russisk svindelsag blev styret fra Danmark
Malkning af Ruslands største tankskibsrederi blev styret fra Danmark, mener de russiske myndigheder.
Det mener i hvert fald de russiske myndigheder, der i årevis har efterlyst en stribe af sagens topfolk gennem det internationale politisamarbejde Interpol, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
En af sagens nøglepersoner er en herboende russisk amerikaner, som det danske Justitsministerium i sommeren 2009 afviste at udlevere til Rusland på grund af utilstrækkelig dokumentation i sagen.
Den efterlyste mand i Danmark hedder Ilja Katsnelson, er 45 år, og har i de seneste 20 år haft opholdstilladelse i Danmark.
Penge sendt til Cypern
I 2000 startede han et selskab, VTMS, med adresse i det indre København. Selskabet fik ansvaret for at indgå aftaler med de russiske olieselskaber, der var kunder hos Ruslands største tankskibsrederi, Volgotanker, skriver Jyllands-Posten.
Pengene fra aftalerne blev overført til Nordea i København, hvorfra de blev sendt videre til et cypriotisk selskab, der ejede VTMS.
De russiske anklagemyndigheder beskylder blandt andet Katsnelson for med den manøvre at have ført 1,7 milliarder kroner uden om et russisk selskab.
Det betød et tab for selskabets minoritetsaktionærerne, deriblandt den russiske stat, som ejer 20 procent af selskabet, skriver Jyllands-Posten.
Desuden mener myndighederne, at Volgotanker har fået refunderet moms for omkring 150 millioner kroner ved hjælp af falske oplysninger om det danske selskab.
Ilja Katsnelson afviser over for Jyllands-Posten alle anklager.
Såvel Københavns Politi som Skat har ifølge Jyllands-Postens oplysninger bistået de russiske myndigheder med efterforskningen, men ingen af parterne ønsker at kommentere sagen.