Europalle - tillykke med fødselsdagen!
Den er en af de travleste fragtenheder i verden og fuldstændig uundværlig på det europæiske logistikmarked: Europallen fejrer 50 års jubilæum.
På den baggrund har Thomas Jäger skrevet en lille "jubilæums-tale" til og om Euro-pallen. Thomas Jäger arbejder til daglig i den tyskejede Dachser-koncern med ansvar for farligt gods.
Den kan løftes fra alle sider
Europallen er pladsbesparende og kan i netværket byttes med hinanden.
Den er en såkaldt 4-vejspalle og kan nemt løftes med en gaffeltruck fra alle side. Man behøver ikke, på besværlig vis, dreje eller vende den.
Den vejer selv kun 25 kg, men kan tage op til 2.000 kg.
For at sikre kvaliteten, kontrolleres pallerne løbende og må kun produceres og repareres af et autoriseret firma.
Man regner med, at der i øjeblikket er omkring 500 millioner paller i omløb på verdensplan. I Dachser flyttede vi sidste år cirka 45 millioner paller i vores europæiske netværk.
Den kan genbruges
I modsætning til envejspaller kan europallen bruges gentagende gange. det reducerer emballageaffald og derved også CO2-udledningen.
Stabling af varer på europaller sparer plads. Herved opnår man maksimal udnyttelse af lastrummet, som igen fører til mindre trafik. Alt dette passer til vores idé om bæredygtig logistik. Uanset om man bruger højlager eller dobbelt-stock, kan europallen bruges.
Den kan byttes
Næsten overalt i Europa kan europallen byttes med en anden.
Her er et eksempel: En lastbil transporterer gods fra Tyskland til Østrig på europaller, og chaufføren får så det samme antal paller med gods på, med tilbage i bytte.
Styringen af pallerne fungerer som den dobbelte bogføring med debet og kredit. Det gør, at man til enhver tid kan give kunderne oplysninger om den aktuelle emballagesaldo.
Jo - en Europalle er meget mere end bare et stykke træ.