23948sdkhjf

Økonom: Krisen bliver meget værre

Hvornår slutter det? Det spørgsmål stiller investorer verden over sig selv og hinanden efter de store kursfald på aktiemarkederne mandag.
Ifølge professor ved Copenhagen Business School Finn Østrup, så er dagens aktiedrama kun begyndelsen til en lang og dyb krise.

Regeringer og centralbanker har opbrugt alle de nemme løsninger, og der er ikke flere knapper at dreje på, lyder det fra Finn Østrup.

- Jeg anser de her kursfald som begyndelsen på en langvarig nedtur. Mange eksperter beskriver det som en kortvarig krise, men det mener jeg er forkert, siger Finn Østrup.

Det er den store gæld, som både lande, virksomheder og privatpersoner har opbygget gennem flere år, der er hovedproblemet ifølge Østrup.

Desuden er mange aktiver som aktier, steget alt for meget alt for hurtigt efter finanskrisen, siger han.

- Under finanskrisen i 2008 greb staterne ind ved at påtage sig endnu mere gæld, og centralbankerne satte renterne ned til rekordlave niveauer.

- Tre år efter kan vi nu konstatere, at den politik har nået sin grænse, siger Østrup og fortsætter:

- Nu står vi i en ny situation, hvor gælden fortsat er den samme, måske er den endda vokset, og der er ingen åbenlyse løsninger. Vi er tilbage i samme situation som under finanskrisen. Og det kan ikke løses kortvarigt, siger han.

Alle tidligere kriser viser, at gælden skal nedbringes, og det vil medføre en lang periode med opsparing, hvor gælden reduceres hos både private og på nationalt plan. Det betyder besparelser, flere arbejdsløse og faldende boligpriser, siger Østrup.

Som en mulighed ud af moradset nævner Østrup flere offentlige investeringer, både herhjemme og i USA for eksempel, for på den måde sætte skub i økonomien.

Bagsiden er, at det vil øge landenes gæld på kort sigt, og det bryder finansmarkederne sig ikke om, siger Finn Østrup.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089