23948sdkhjf

Kæmpe bøde til flyvende hollænder

I sidste måned blev den 28-årige hollandske chauffør Marten de Ruiter taget i Danmark for manipulering med lastbilens kontrolapparat. Det kostede 31.000 kroner i bøde til ham og hans vognmand.
For en lille måneds tid siden var den hollandske chauffør Marten de Ruiter, der nu har fået øgenavnet "den flyvende hollænder" på vej fra hjemadressen i Zwolle i Holland til Helsingborg i Sverige med et læs kiwifrugter.

En tidlig morgen ved 5-tiden blev han standset på motorvejen ved Vallensbæk af personale fra Københavns Færdselspolitis tungvognsafdeling.

- Det hollandske vogntog kørte med en hastighed, som var noget højere end de lovlige 80 km/t, så vi standsede ham, fortæller politiassistent Rene Stauner.

- Fartskriveren var af den gammeldags, analoge type med køreskive, men den havde registreret hastigheden til kun 89 km/t. Derfor havde vi en mistanke om, at der var blevet manipuleret med kontrolapparatet.

Rene Stauner og hans kolleger besluttede at få gennemført en autoriseret kontrol af apparatet hos Volvo Truck Center i Tåstrup. Her fandt Per Lindahl ud af, at der var fusket med det såkaldte vejdrejetal, som bevirker, at lastbilens hastighed registres som lavere, end tilfældet er.

Da politiet nu havde klart bevis for ulovligheden, kunne der udfærdiges en bøde. Den kom til at lyde på:

• 1.000 kroner til chaufføren for 17 procent overskridelse af hastigheden.

• 10.000 kroner til chaufføren for manipulering med kontrolapparatet.

• Et halvt års køreforbud i Danmark for chaufføren.

• 20.000 kroner til vognmanden, der har det objektive ansvar for, at køretøjet opfylder lovens krav.

Det samlede beløb kom til at lyde på 31.000 kroner.

Dertil skal så lægges lovliggørelse af kontrolapparatet og et to års eftersyn, som det hollandske vognmandsfirma skal betale til Volvo Truck Center Tåstrup.

Vidste ingen ting

Den hollandske chauffør nægtede at have fusket med kontrolapparatet.

- Hvis jeg havde vidst noget om det, havde jeg naturligvis sørget for det var blevet justeret rigtig ind for længe siden. Det ville ikke have været noget problem, fordi vognmanden er min bror. fortalte Marten de Ruiter til Transportmagasinet.

- Hvorfor jagter det danske færdselspoliti kun os hollændere, spurgte han videre?

- Politiet her lader altid danske og østeuropæiske lastbiler slippe for kontrol. Det giver jeres land et dårligt ry.

Over for Københavns Færdselspoliti nægtede den flyvende hollænder også ethvert kendskab til den omtalte manipulering, indtil det gik op for ham, at han i så fald ville blive fremstillet for en dommer. Så fulgte han beredvilligt med ind til politistationen i Valby og betalte de 31.000 kroner kontant efter en bankoverførsel fra Holland.

Ingen forskel

Efter denne sag burde det være klart for alle, at der ikke er hold i påstanden om, at ordensmagten lader udenlandske lastbiler slippe for kontrol på grund af sprogproblemer.

- Vi er meget trætte af at høre denne kritik, siger politiassistent Rene Stauner.

- Vi giver alle lastbiler og deres chauffører samme behandling. Det med sprogproblemer er bare snak uden saglig begrundelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078