23948sdkhjf

Snerydning med gummiged

Hvornår lærer vognmændene at råbe lige så højt som andre pressionsgrupper?
Den lange vinter for mindre end et år siden reddede en skrantende økonomi for mange vognmandsforretninger. På grund af det store behov for snerydning blev sneen ikke uden grund kaldt “det hvide guld".

Snerydningens store økonomiske betydning blev meget rammende omtalt af formanden for Østjyllands Vognmandsforening, Jørgen Buhl, med ordene: "Jeg håber på snestorm hver dag. Jeg græd, da den seneste snestorm kun nåede Randers og ikke os i Århus".

Den lange vinter gav faste kunder, som oven i købet var i stand til at betale til tiden!

Heller ikke i vognmandsbranchen varer alt godt evigt. Se blot på de netop vedtagne kommunale budgetter, som bestemt ikke kalkulerer med, at saltning og snerydning endnu en gang skal redde vognmændenes økonomi.

De samlede besparelser i kommunernes budgetter for det kommende år er på over fem milliarder kroner, og som sædvanligt har aktive pressionsgrupper været helt oppe i det røde felt for gøre os alle sammen opmærksomme på de forfærdelige konsekvenser ved at spare på netop det område, som rammer netop deres interesser. Dårligere vilkår for børn og ældre er oplagte emner på pressionens prioritetsliste.

I en parentes

I den offentlige debat er snerydning kun nævnt i en parentes, men formanden for kommunernes veje, trafik og trafiksikkerhed, Ib Doktor, kommer dog med en løftet pegefinger. Han mener, at kommunernes dårlige økonomi og dermed mindre saltning og snerydning kan betyde flere dødsfald i trafikken, hvis vinteren bliver kold og hvid.

Måske er det en politisk udmelding om, at regeringen presser kommunerne til for store besparelser.

Det kan også være en opsang til kommunerne om, at de har skruet for meget ned på serviceområdet for snerydning.

Nu er det ikke min opgave at så uberettiget mistro til en kommunal embedsmand; men hver enkelt pressionsgruppe har den nødvendige kynisme og egoisme, som skal til for at overbevise politikerne om vigtigheden af at værne om netop deres lille udvalgte flok.

Noget så overflødigt som at supplere de nok så gode argumenter om at friholde deres område for nedskæringer med forslag til besparelse på andre områder er ukendt i pressionsgruppernes sprogbrug.

Fri pression

Vi udsættes næsten dagligt for en gang omkostningsfri pression, som tilsat den nødvendige portion sociale forargelse er sikker på en plads i medierne og dermed også når helt ind på rådhuset.

Endnu er det ikke lykkedes at få sat vognmændenes vinterførebekæmpelse særlig højt op på den politiske dagsorden, selv om kommunerne efter vejloven har pligt til at sikre vinterbekæmpelse på deres offentlige veje.

Vognmændene må finde sig i, at mange kommunale vejrprofeter har taget de sparemæssige skyklapper på. De finder det tilstrækkeligt at satse på gummigeder og traktorer, når vejene skal ryddes.

Nu er det heller ikke vognmændene, som afleverer de fleste stemmer til de kommunale valg. De lokale vognmænd råber heller ikke mest op, selv om de er ved at lære det. Der er stadigt stykke vej, før de får samme gennemslagskraft som de lidt mere professionelt funderet pressionsgrupper.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073