Måske slut med dækskift
Tyske forskere har opfundet en ny type gummi, der kan reparere sig selv ved stuetemperatur. Det kan være en permanent løsning på punkteringer
Nu har en flok tyske forskere udviklet en ny gummistruktur, der måske gør dækskiftet overflødigt. Den nye type gummi kan nemlig hele sig selv, og nøglen er, at gummiet ikke er vulkaniseret. Det skriver Tech Times ifølge ing.dk.
Vulkanisering er en kemisk proces, som gør gummi hård og slidstærk, uden at det svækker elasticiteten. Ved at tilsætte svovl og varme danner polymermolekylerne i gummiet lange ‘kæder’, som er bundet sammen af svovlatomerne. Ulempen ved vulkaniseringen er, at hvis polymerkæderne bliver brudt ved en punktering, kan de ikke opnå samme elasticitet efter lapning.
Flere forskerhold har forsøgt at komme problematikken til livs, men de hidtil producerede prototyper har ikke kunnet levere samme stabilitet på lang sigt. Det problem er forskergruppen fra Leibniz Institut for Polymerforskning i Dresden nu kommet til livs.
Det er en kemisk modifikation af bromobutylgummi, som er kommerciel, syntetisk gummi, som gør, at nye polymerkæder kan dannes efter en punktering. Dermed er dækket lige så stærkt, som før det punkterede.
Forskerne beskriver i deres rapport, som er udgivet i ACS Applied Materials & Interfaces, hvordan dækket heler ved stuetemperatur, hvilket gør det muligt i en opvarmet garage. Studiet viste også, at jo højere varme, man udsatte punkteringen for, jo hurtigere ville helingen også finde sted.
Otte dage efter punkteringen, kunne dækket klare et tryk på 52 bar.
Dækket er indtil videre kun udviklet til testforsøg, men viser deres forskningsresultater sig at kunne gøre sig gældende ved en kommercialisering, kan det måske være enden på dyre dækskift.
Kilde: ing.dk