Nye tal optrapper konkurrenters kritik af Post Danmark
Konkurrenterne skyder med skarpt efter postselskabet, efter nye tal fra koncernen er kommet frem
Post Danmark havde i 2014 et underskud på 206 mio. kr. Et minus, der fik selskabet til at gøre brug af den såkaldte udligningsordning – og det har skabt ramaskrig hos postkonkurrenterne.
De er chokerede over, at Trafik- og Byggestyrelsen har afgjort, at de fra årsskiftet skal betale et tvangsbidrag til Post Danmark, hver gang de leverer et brev.
I logistikvirksomheden GLS har region manager Karsten Klitmøller sammenlignet ordningen med at blive tvunget til at betale en del af naboens husleje. Han bakkes op af Danmarks største private distributionsvirksomhed, FK Distribution.
- Det virker helt skørt, at de kommer med et ønske om at få deres konkurrenter til at give bidrage til dem, når de reelt i 2014 havde et overskud på det befordringspligtige område, siger adm. direktør Mads Dahl Andersen.
En ny analyse fra Copenhagen Economics, som på vegne FK Distribution har gennemset økonomien i Post Danmark, viser, at ca. 10 pct. af underskuddet på mere end 200 mio. kr. skyldes befordringspligten. Fraregnes ekstraordinære udgifter i 2014 til afskedigelser af medarbejdere, indkasserer Post Danmark faktisk et overskud på 47 mio. kr. på det befordringspligtige område.
Post Danmark afviser kritikken.
- Vi skal stå på mål for konkurrencelovgivningen. Når man har konkurrenter, er der altid reaktioner, og dem vil vi ikke kommentere på, siger adm. direktør Henning Christensen.
Transportminister Hans Christian Schmidt vil ikke kommentere situationen i Post Danmark forud for nye forhandlinger om postloven, men Venstres transportordfører forklarer, at han især vil udrede, om konkurrenterne har ret i kritikken.
- Udfordringen er, at vi sikrer, at der bliver bragt post og pakker ud til alle dele af Danmark - også på Saltholm. Men på den anden side, vil vi gerne have, at der er fair konkurrence, siger Kristian Pihl Lorentzen.
Kilde: finans.dk