23948sdkhjf

Sådan bliver transport-virksomhederne grønnere

ITD’s innovationscenter har stået i spidsen for udviklingen af en værktøjskasse med tips og inspiration til miljøforbedringer i virksomheder

Virksomhedernes arbejde med miljøindsatsen har i en nyligt foretaget undersøgelse af Miljøstyrelsen og en række andre aktører vist, at det rent faktisk kan betale sig at forbedre miljøindsatsen i virksomheden.

Foruden at styrke den grønne profil kan arbejdet forbedre virksomhedens image samt bidrage positivt til økonomiske og forretningsmæssige fordele. De skrappere krav til transportbranchen kan derfor anvendes som en forretningsmæssig fordel.

Undersøgelsen kommer i takt med, at der ses en stigende tendens til, at kunder, myndigheder og markedet sætter skrappere krav i forhold til transportbranchens påvirkning af klimaet og miljøet. For transport- og logistikbranchen er det derfor vigtigt, at der stilles skarpt på problematikken, samt hvordan det er muligt at effektivisere arbejdet ude i virksomhederne.

- Vi oplever i stigende grad, at transport- og logistikvirksomheder efterspørger ny teknologi, der kan være med til at effektivisere transporterne for at skabe en bedre styring, og så kapacitet og systemer udnyttes endnu bedre. Samtidig efterspørges løsninger, der letter det daglige arbejde og gør det nemt og effektivt at dokumentere, at virksomhederne rent faktisk opfylder stadig stærkere krav, siger Poul Bruun, innovationschef hos ITD.

ITD’s innovationscenter for logistik og transport har på baggrund heraf stået i spidsen for udviklingen af værktøjskassen, som kan hjælpe virksomheder med den grønne omstilling. Den indeholder dels håndbogen "Miljøledelse - sådan gør du trin for trin", som rådgiver og hjælper virksomheder i arbejdet med at opbygge et miljøledelsessystem. Virksomheder, der ønsker at gå skridtet videre, kan blive ISO 14001-certificeret. Det er en standard, der anvendes verden over som ledelsesværktøj til at sænke virksomheders ressourceforbrug og generelle miljøpåvirkning.

- Vi er utrolig glade for at have bidraget som projektleder på værktøjskassen. Herigennem hjælper vi virksomheder med at styrke deres strategiske miljøindsats både i forbindelse med miljøledelse og omkring energiforbrug og CO2-udledning. Det er nødvendigt, at transport- og logistikvirksomheder tænker grønt grundet efterspørgslen fra markedet, myndighederne og kunderne, siger Poul Bruun.

Værktøjskassen indeholder også håndbogen "Beregning og deklaration af energiforbrug og GHG emissioner fra transport", som beskriver, hvordan energiforbrug og CO2-udledning fra transport kan opgøres i overensstemmelse med den europæiske standard EN 16258. Håndbogen giver eksempler på, hvordan den europæiske standard kan anvendes i forhold til konkrete transportopgaver og i forskellige virksomhedstyper. Deklarationen er desuden med til at sikre det nødvendige datagrundlag til at identificere virksomhedens indsats, så der kan følges op på, om målene nås.

Udviklingen af håndbøgerne er støttet af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen i samarbejde med Netværk for Transport og Miljø, DTL og TINV. Få yderligere information om værktøjskassen på tinv.dk.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094