23948sdkhjf

Tusindvis af østarbejdere ansættes i danske job

Østarbejdere tager næsten kun faglærte og ufaglærte job, viser nye tal. Udviklingen kan skabe hele brancher af udenlandsk arbejdskraft, siger forsker

Inden for det seneste år har 121.000 østarbejdere arbejdet i Danmark. Det er en stigning på 10 procent i forhold til året før.

Det skriver Fagbladet 3F.

Men de mange østarbejdere fordeler sig ikke ligeligt i det danske samfund.
Tværtimod er det næsten kun inden for 3F-fag, at boomet i østarbejdere kan ses. Det viser tal fra Jobindsats.dk, som Fagbladet 3F har trukket.

Således har næsten fire ud af fem af de nytilkomne østarbejdere fået arbejde i byggebranchen, industri, transport, det grønne område, rengøring, hotel og restaurationsbranchen inden for det seneste år.

Alle andre brancher i Danmark har kun opslugt en femtedel af østarbejderne i samme periode.

Det skaber et pres på 3F’ernes muligheder på arbejdsmarkedet, siger Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F.

- Når mængden af udenlandske arbejdere stiger i dette omfang, så bliver det sværere for danske arbejdsløse at finde ind på arbejdsmarkedet. De jobåbninger, der er, bliver i stedet besat af udlændinge, siger han.

Ifølge professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet, er netop udenlandsk arbejdskraft en af de største udfordringer for 3F’erne.

- De danske arbejdsgivere har fået smag for østeuropæisk arbejdskraft. Og det betyder også, at 3F’erne skal konkurrere med et helt nyt segment om job, som de før var sikre på at kunne få, siger han.

Fortsætter udviklingen med, at østarbejderne især sætter sig på de lavtlønnede faglærte og ufaglærte job, kan det skabe hele brancher inden for 3F’s områder, der langsomt, men sikkert overtages af udenlandsk arbejdskraft.

Det siger arbejdsmarkedsforsker og centerleder på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet, Søren Kaj Andersen.

- Det er jo meget påfaldende, at vi i disse år taler meget om, at udenlandske akademikere trækker vækst med sig til landet. Men at vi samtidig ser, at det store boom af udlændinge i stedet kommer blandt ufaglærte og faglærte.

- Det kan i sidste ende betyde, at vi ser brancher, hvor danskerne bliver presset ud og østarbejdere. Sådan har det udviklet sig i andre EU-lande og typisk rammer det klassiske 3F-fag, siger han.

I blandt andet Tyskland har det betydet, at en række 3F-fag nu stort set er overtaget af arbejdere fra andre lande.

- I både Tyskland og andre udviklede lande i EU sker det, at løn og vilkår bliver påvirket i de brancher, hvor udlændinge fylder rigtig meget, så lønnen forbliver i den lave ende. Man kan spørge sig selv, om det er en udvikling, vi gerne vil se, siger Søren Kaj Andersen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078