EU: Fremskridt i brexit-forhandlinger - men langt igen
Det går fremad i forhandlingerne mellem EU og Storbritannien om den britiske exit.
Men der er stadig langt igen, og tiden er knap.
Det siger viceeuropaminister for Estlands EU-formandskab, Matti Maasikas, mandag efter et europaministermøde i Bruxelles for de 27 lande, der bliver i EU.
- Der har været nogle fremskridt i forhandlingerne, siger Maasikas.
- Men der er stadig klare uenigheder på alle nøgleområder, siger EU-formanden samtidig med starten på fjerde runde af exit-forhandlingerne.
EU's chefforhandler, Michel Barnier, har på mødet givet europaministrene en status på forhandlingerne.
De forslag, som den britiske premierminister, Theresa May, kom med i en tale i Firenze i fredags, må nu omsættes til papirer på forhandlingsbordet, lyder det fra EU.
- EU er ivrig efter at forstå, hvordan den britiske regering vil oversætte premierministerens tale til forhandlingspositioner, siger Michel Barnier.
- Tiden er inde til at skabe klarhed, siger Barnier, da han tager imod den britiske chefforhandler, brexitminister David Davis, før starten på fjerde forhandlingsrunde.
David Davis siger, at Storbritannien er klar med konkrete forslag, som giver mulighed for at gøre fremskridt.
- Storbritannien fremlægger konkrete forslag, og der er ingen undskyldninger for at stå i vejen for fremskridt, siger Davis.
- Det vil kræve pragmatisme på begge sider at bevæge sig fremad, og jeg håber, at det vil lykkes i denne uge, siger Davis.
Theresa May bad i sin tale i Firenze for første gang om en overgangsordning på cirka to år, når briterne forlader EU 29. marts 2019 ved midnat.
Men den overgangsordning vil EU først forhandle om, når der er fremskridt i forhandlingerne om penge, borgernes rettigheder og fremtidens grænsekontrol mellem Irland og det britiske Nordirland.
David Davis siger til gengæld, at opgørelsen af det økonomiske mellemværende mellem Storbritannien og EU hænger sammen med det fremtidige forhold mellem parterne.
Udenrigsminister Anders Samuelsen siger efter europaministermødet, at pengene er den helt svære knast.
Men han er "forsigtigt positiv" efter Theresa Mays tale. Her lovede hun blandt andet, at Storbritannien vil leve op til sine økonomiske forpligtelser over for EU.
Den danske udenrigsminister ser det som en britisk imødekommelse af EU, selv om det stadig ikke er klart, hvad det helt præcist omfatter.
- Men det vækker altid en vis form for optimisme, når der antydes en bevægelse på den anden side af bordet, siger Samuelsen.
/ritzau/