Nye muligheder for grænsekontrol venter måske for Danmark
EU-Kommissionen forventes onsdag at fremlægge et forslag om nye og mere fleksible regler for grænsekontrol. Det skriver Berlingske.
Kommissionen vil i princippet give EU-medlemslandene lov til at udøve grænsekontrol i op til fem år, hvis omstændighederne er opfyldt, skriver avisen.
Det er reglerne for Schengen - samarbejdet om åbne indre grænser i Europa - der er på programmet onsdag.
Her vil Kommissionen foreslå, at der skal være mulighed for at etablere grænsekontrol i en periode på op til tre år.
Det er, hvis landene kan begrunde kontrollen med et alvorligt sikkerhedsproblem - eksempelvis trussel om terror.
Forslaget har været længe undervejs, og en række medlemslande har presset på. Siden begyndelsen af året har kommissionen arbejdet på de nye regler.
Hvis forslaget kommer til at se ud, som det forventes, vil det være "en væsentligt udvidelse" til fordel for Danmark, vurderer Nadja Schou Lauridsen, jurist hos Tænketanken Europa.
- Det viser, at Kommissionen lytter til de bekymringer, der har været fra en række EU-lande, herunder Danmark, Tyskland og Frankrig, siger hun til Berlingske.
Danmark, Norge, Østrig, Tyskland og Frankrig, der alle i øjeblikket har intern grænsekontrol, skrev for to uger siden et brev til Kommissionen, hvor de igen understregede ønsket om mere fleksible regler.
Det er dog ikke alle lande, der er lige så begejstrede som Danmark for mere fleksible regler. En række lande forventes at være imod sådan et forslag.
Især har grænsekontrollen været besværlig for de lande, der grænser op til Østrig, blandt andet fordi der kan opstå lange bilkøer og ventetid på at komme ind i landet.
Før forslaget fremlægges onsdag, skal det igennem flere godkendelsesprocedurer, og enkelte elementer kan derfor i princippet nå at ændre sig.
Men jurist Nadja Schou Lauridsen vurderer, at det ikke vil ændre ved, at reglerne for grænsekontrol bliver væsentligt mere fleksible uanset hvad.
- At Tyskland og Frankrig er med på holdet, gør, at Danmark har en meget tung alliance. Derfor regner vi med, at forslaget vil gå igennem, siger hun til avisen.
Danmark indførte grænsekontrol i januar 2016 med begrundelse i de store store migrationsstrømme. Den er siden blevet forlænget tre gange.
At Kommissionen som i dag kan give dispensation i op til to år, forsvinder ikke, som det ser ud, og dermed vil muligheden for grænsekontrol reelt kunne gælde i fem år i alt, viser Berlingskes oplysninger.
/ritzau/