23948sdkhjf

Dansk Specialtransport frikendt efter voldsom ulykke

Lastbil væltede under aflæsning af murbrokker. Arbejdsgiveren fik ansvaret, men er nu pure frifundet i Københavns Byret

En vognmand er i Københavns Byret blevet frikendt for ansvaret efter en ulykke, hvor en tonstung lastbil væltede under aflæsning af murbrokker på en genbrugsplads i Københavns Nordhavn. Efter ulykken fik arbejdsgiveren to strakspåbud og et bødeforlæg på 70.000 kroner af politiet, som nu er bortfaldet, skriver Fagbladet 3F.

- Vi blev pure frifundet. Det vigtigste for mig er, at dommen viser, at vi har orden i vores vognmandsforretning, og at myndighederne tog grundigt fejl. Arbejdstilsynets postulater var himmelråbende, og i denne sag har de ikke vidst nok om, hvad de snakkede om, siger vognmand Jørgen Rørby Johansen, Dansk Specialtransport, Herlufmagle, der er glad for dommen.

I dommen står der blandt andet om frifindelsen:

“Herefter finder retten ikke at kunne lægge til grund, at tiltalte ikke har givet tilstrækkelig instruktion”. Retten fandt heller ikke, at vognmanden ikke havde ført det fornødne tilsyn.

Det fremgår af domsudskriftet, at det første bødeforlæg fra politiet lød på 70.000 kroner. Heraf var de 30.000 var begrundet i, at chaufføren “pådrog sig alvorlig personskade i form af flere mindre brud på lænderyggen”. Det var imidlertid forkert. Chaufføren forklarede i retten, at han blev undersøgt på hospitalet, og han var ikke kommet til skade og var ikke sygemeldt efterfølgende.

Det betød, at bødekravet blev nedsat til 40.000 kroner.

Da ulykken skete, var chaufføren ved at tippe op mod 25 tons betonbrokker af. Da chaufføren hævede ladet, faldt murbrokkerne ikke af som ventet. Men det kunne han ikke se fra førerhuset, og det endte med, at lastbilen væltede.

Med baggrund i blandt andet billeder fra et overvågningskamera på pladsen, gav Arbejdstilsynet vognmanden to strakspåbud. Et om at sikre mod ulykkesfare ved aflæsning. Og et om at sikre bedre oplæring og instruktion af de ansatte.

Jørgen Rørby Johansen ankede i sin tid afgørelsen til Arbejdsmiljøklagenævnet. Men et enigt klagenævn vurderede dengang, at Arbejdstilsynets krav var fuldt rimelige.

Kim René Rozalski, formand for 3F Sydsjælland pointerer, at dommen viser, at Arbejdstilsynet ikke altid har ret i deres vurderinger og påbud.

- Vi oplever ind imellem, at Arbejdstilsynets tilsynsførende ikke har nok branchekendskab til det arbejdsområde, de varetager. Efter min mening skyldes det mangel på ressourcer, og ansvaret ligger hos vores folketingspolitikere. De har i de senere år udsat Arbejdstilsynet for alt for hårde nedskæringer. Det er gået hårdt ud over bemandingen, og det gør man ikke ustraffet. Det får selvfølgelig ud over kvaliteten i Arbejdstilsynets arbejde, siger Kim René Rozalski.

Fagbladet 3F har bedt om Arbejdstilsynets kommentar til den tabte sag og anklagerne om sjusk. Tilsynschef i Tilsynscenter Øst Flemming Bentzen skriver blandt andet følgende i et mailsvar:

- Når Arbejdstilsynet indstiller til anklagemyndigheden at få en arbejdsgiver dømt til en bøde for brud på arbejdsmiljøloven er det fordi vi vurderer, at sagen kan medføre domfældelse. Det skete ikke i dette tilfælde, og det må vi tage til efterretning, skriver han og fortsætter:

- Københavns Byret har ved dom af 22. juni 2017 frifundet virksomheden. Der er tale om en konkret begrundet dom, hvor retten på baggrund af arbejdsgiverens og den ansattes vidneforklaringer i retten ikke fandt det bevist, at virksomheden ikke havde sørget for instruktion og tilsyn til den ansatte. Retten har desuden lagt vægt på, at den ansatte var en erfaren medarbejder, og at han havde udført samme type opgave mange gange tidligere.

Kilde: Fagbladet 3F

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078