23948sdkhjf

Ny afgørelse i gammel sag om anciennitet

Skal fratrædelsesgodtgørelse beregnes på tidspunktet for opsigelsen eller fra det tidspunkt, hvor medarbejderen fratræder?

En medarbejder blev sagt op. Det sker fra tid til anden i de fleste virksomheder. Her var der bare den finte, at medarbejderen blev opsagt, kort før han havde været ansat i tre år men først skulle fratræde efter at have været ansat i mere end tre år. De få dage blev afgørende i en faglig voldgift.

- En medarbejder har efter ATL-overenskomsten ret til en særlig fratrædelsesgodtgørelse, hvis han eller hun fratræder efter mere end tre års ansættelse. Spørgsmålet var bare, om anciennitet efter ATL-overenskomsten skal beregnes på opsigelsestidspunktet eller på den dato, hvor medarbejderen rent faktisk fratræder, forklarer Stine Kenneth Larsen, chefkonsulent og advokatfuldmægtig i ATL.

Selvom sagen stammer tilbage fra 2011, blev den først for nylig det afgørende eksempel i den faglige voldgift mellem ATL og fagforeningen 3F.

3F henviste til Funktionærloven, hvor ancienniteten bliver beregnet fra det tidspunkt, hvor medarbejderen fratræder. Men DI og ATL fastholdt, at ancienniteten skal beregnes med udgangspunkt i, hvornår medarbejderen bliver opsagt. Det princip er nemlig gældende i blandt andet Industriens Overenskomst, som har en tilsvarende bestemmelse som ATL-overenskomstens § 22.

- Det var en vigtig principiel sag, fordi afgørelsen ville kunne få indflydelse på øvrige overenskomster under DI, fastslår Stine Kenneth Larsen.

Mange penge på spil
3F mente, at medarbejderen var berettiget til en godtgørelse på 5.000 kr., fordi ancienniteten på tidspunktet for fratrædelsen var lige over tre år. For medarbejdere med ansættelse i seks eller otte år ville fratrædelsesgodtgørelsen blive endnu større.

- Ved voldgiften konstaterede dommeren, at DI og 3F Transport ikke havde drøftet spørgsmålet under overenskomstforhandlingerne eller i forbindelse med formulering af et fælles forståelsesprotokollat. Da dommeren heller ikke mente, at forbundet under sagen havde godtgjort, at paragraffen skal forstås på anden måde, end at det er ancienniteten på opsigelsestidspunktet, der er afgørende, ja så frifandt dommeren DI, forklarer chefkonsulent Stine Kenneth Larsen

Stine Kenneth Larsen løfter dog en advarende pegefinger:

- Afgørelsen om opsigelsestidspunktet gælder ATL-overenskomsten men vær opmærksom på, at det for funktionærerne stadig er fratrædelsestidspunktet, der gælder.

Kilde: ATL

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093