23948sdkhjf

Har du nok lærlinge ansat?

Første januar trådte praktikplads-AUB i kraft, som betyder, at virksomhederne hvert år får et minimumsmål for, hvor mange elever de skal have ansat

Virksomhederne har brug for flere faglærte i fremtiden. Derfor er det nødvendigt, at der bliver uddannet flere faglærte, og det kræver flere lærepladser i virksomhederne.

 Til april vil alle virksomheder i Danmark modtage en forskudsopgørelse som viser, hvor mange lærlinge, virksomheden som minimum bør have ansat. Opgørelsen er baseret på oplysninger om virksomhedens medarbejdere og lærlinge/elever, som er trukket fra de centrale registre. Hvis virksomheden ikke har ansat det krævede antal lærlinge, skal den betale bidrag. Omvendt falder bidraget for virksomheder, som ligger over måltallet.

Ordningen hedder praktikplads-AUB og blev vedtaget som en del af trepartsaftalen i 2016 mellem regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne.

 - I transportbranchen er der udsigt til alvorlig mangel på arbejdskraft. Så hvis ikke man har lærlinge ansat i dag, er det her en klar anledning til at overveje det en ekstra gang. Men også virksomheder, som allerede har lærlinge, bør overveje at tage flere. Vi har simpelthen brug for at uddanne mange flere til et job inden for vejgodstransporten, siger ATLs uddannelseskonsulent Per Nørregaard.

Her er målet for transportvirksomhederne
Hvis man ikke kan vente til, forskudsopgørelsen kommer i april, kan man allerede nu lave sin egen vurdering. Men det kræver lidt arbejde at finde ud af, hvor mange lærlinge og elever man skal have ansat for at leve op til kravene i praktikplads-AUB.

Man skal kende antallet af medarbejdere med en erhvervsuddannelse og antallet af lærlinge og elever. Ordningen omfatter alle erhvervsuddannelseselever, det kan for eksempel være lærlinge på transport- og lageruddannelserne og kontoruddannelserne.

Det er også sådan, at alle medarbejdere, hvis højst gennemførte uddannelse er en erhvervsuddannelse, skal tælle med, uanset hvad de arbejder med i dag. Hvis man har en uddannet bager ansat på lageret, skal han altså tælle med i regnskabet.

AUB har beregnet et vejledende mål, som betyder, at transportvirksomhederne mindst skal have 2,2 lærling/elev pr. 100 erhvervsuddannede. Målet er dog kun en foreløbig pejling, da de endelige mål først bliver beregnet senere på året.  

- De vejledende mål er en pejling for de virksomheder, som uddanner mindst. Det må ikke blive et mål for de mest uddannelsesaktive virksomheder. Sker det, vil der ikke blive uddannet de faglærte, der er behov for til fremtiden, siger Per Nørregaard.

Hvis man ikke kender antallet af medarbejdere med en erhvervsuddannelse, kan man tage udgangspunkt i AUB’s beregnede branchegennemsnit. For transportbranchen viser beregningen, at cirka 40% af de ansatte har en erhvervsuddannelse. Hvis man har udenlandske medarbejdere ansat, skal man bruge den uddannelse, der er registeret for medarbejderen. Er der ikke registreret noget, vil den udenlandske medarbejder tælle med som det givne branchegennemsnit - altså cirka 40%. Det vurderes af AUB til også at gælde for udenlandske medarbejdere.

Flere muligheder for at få bonus
- Hvis man har for få lærlinge, skal man altså betale et højere bidrag. Men hvis man har flere lærlinge end minimumstallet, er der på den anden side mulighed for betale mindre i bidrag end i dag – og at få en bonus, siger Per Nørregaard.

Alle virksomheder der er omfattet af ordningen, får som udgangspunkt nedsat bidraget svarende til 295 kr. pr. faglært medarbejder. Hvis man uddanner flere lærlinge end påkrævet og samtidig uddanner flere, end man har gjort i gennemsnit de seneste tre år, er der mulighed for få en praktikbonus på 25.000 kr. for hver helårselev.

Desuden er erhvervsuddannelsen til vejgodstransport en fordelsuddannelse. Det betyder, at man kan få en bonus på op til 5.000 kroner, hvis man uddanner vejgodstransportlærlinge.

- Hvis man lige nu ikke har plads til flere lærlinge inden for vejgodsområdet, kan man også tage en lærling inden for andre områder. Det kan være lager- og terminal, lastvognsmekaniker eller kontor. Alle lærlinge tæller med i regnskabet, siger Per Nørregaard.

Fakta: Eksempel på en mindre transportvirksomhed

  • En transportvirksomhed med 30 ansatte. Halvdelen af de ansatte har en erhvervsuddannelse.
  • For transportvirksomheder er kravet, at de skal uddanne 2,2 lærlinge pr. 100 erhvervsuddannede. Denne virksomheden skal altså ansætte 0,33 helårslærling (15/100 X 2,2). 
  • Virksomheden har en kontorelev, som vægtes til 1,05. Virksomheden uddanner altså flere elever/lærlinge end påkrævet. Hvis virksomheden vælger at uddanne flere elever og lærlinge end de gør nu, vil de få en praktikbonus.

Kilde: ATL

Artiklen er en del af temaet Fremtidens Chauffør.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.407