23948sdkhjf

Kan stoppe ulykker: Briller gør lastbilen gennemsigtig

Tre studerende fra DTU har udviklet et augmented reality-system, der kan fjerne lastbilchaufførers blinde vinkler ved at skabe en illusion om, at lastbilen er gennemsigtig.

Det skriver DTU på sin hjemmeside.

Når en lastbilchauffør skal dreje til højre, skal hun først orientere sig i op mod fem spejle for at sikre, der ikke kommer cyklister i klemme. Men trods de mange spejle omkommer cyklister stadig hvert år i højresvingsulykker.

Dette problem forsøger tre DTU-studerende nu at løse med en løsning bestående af en augmented reality-brille i kombination med et antal kameraer monteret uden på lastbilen.

- Vi vil gerne skabe en løsning, som gør det sikrere at være cyklist og nemmere at være chauffør. Vi har indtryk af, at det kan være stressende at orientere sig i mange spejle hele tiden, især når man kører i byen. Vi håber, at vores brille kan give chaufførerne et nemmere og hurtigere overblik over, hvad der foregår omkring dem, siger Tanja Lind Hansen, som er stifter og CFO i startup-virksomheden AUGIT Solutions, der udvikler brillen.

Fra 43 fejl til 9

De studerende har testet brillen i samarbejde med 3F og Dansk Transport og Logistik på TEC – Technical Education i Hvidovres manøvrebane. Undersøgelsen viste, at 15 lastbilchauffører i alt lavede eller var tæt på at lave 43 fejl, når de orienterede sig i spejlene, og ni, når de brugte AR-brillen i samme øvelse.

- Vores indtryk er, at chaufførerne stadig føler sig mere sikre, når de bruger spejlene, fordi mange har vænnet sig til en rutine gennem et langt arbejdsliv. Samtidig mente de dog også, at brillen har et rigtig stort potentiale, hvilket de færre fejl i vores test også vidner om, siger CEO i AUGIT Solutions, Dan Roland Persson.

Dan og Tanja læser sammen med det tredje gruppemedlem, Thomas Bjelbo Thomsen, en kandidat i Digital Medieteknologi på DTU Compute. Idéen startede som et projekt på studiet, som en underviser så stort potentiale i. Derfor blev holdet senere tilknyttet et specialkursus, hvor de kunne arbejde med at få AR-systemet realiseret.

Sidenhen har de tre rejst 60.000 kroner i funding og vundet en pris under entreprenørkurset Skylab Ignite. Ifølge Thomas Bjelbo Thomsen er næste skridt nu at skaffe flere samarbejdspartnere og mere funding, så de tre kan videreudvikle brillen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094