23948sdkhjf

Saltbiler holdt nærmest stille

Vejdirektoratets Vintertjeneste havde langt færre udkald til saltning end på en normal vinter

Den netop overståede vinter har været historisk mild. Det viser Vejdirektoratets opgørelse over indsatsen fra Vintertjenesten.

- Som trafikanterne nok har opdaget, så har vi ikke set særligt meget til vinteren på statsvejnettet – og det afspejler sig også i tallene fra vores Vintertjeneste, siger områdechef Charlotte Vithen.

Helt konkret har saltsprederne kun strøet 25.400 tons salt ud på statsvejene i denne omgang, hvilket er under halvdelen af det normale niveau på 58.700 tons – og langt under den hidtidige bundrekord på 33.500 tons.

Derudover har Vejdirektoratets Vintertjeneste kun foretaget 56 landsdækkende udkald til saltning mod 107 udkald på en normalvinter.

- I det hele taget ser det ud til, at vi har kurs mod den mildeste vinter, siden vi for snart 20 år siden systematisk begyndte at opgøre vinterens hårdhed og det forventede saltforbrug, siger Charlotte Vithen.

Hvad angår snerydningen, så har snerydderne blot brugt 22 timer i gennemsnit pr. 100 kilometer kørebane mod 181 timer på en normalvinter. Snefaldet har i øvrigt været meget skævt fordelt. I Nordjylland har de haft 67 timers snerydning pr. 100 kilometer kørebane, mens det samme tal på Sjælland er helt nede på 9 timer.

Hvis der ikke falder mere sne i denne omgang, har vi også kurs mod en bundrekord på dette felt. Det hidtidigt laveste tal lyder på 29 timers snerydning pr. 100 kilometer kørebane og stammer fra vintrene 2007-08 og 2008-09.

Til sammenligning brugte snerydderne mere end 400 timer pr. 100 kilometer kørebane i vintrene 2009-10 og 2010-11, der var meget snefyldte.

FAKTA: Vejdirektoratets Vintertjeneste

Selve indsatsen med både saltbiler og sneplove styres af Vejdirektoratets Vintertjeneste, der har sæde i Vejdirektoratets vintervagtcentral i Aalborg.

Centralen er bemandet med uddannede vintervagter, som hele vinteren overvåger vej- og vejrsituationen og bekæmper glatføre på statsvejene. Hvis vintervagten vurderer, at glatføre er opstået – eller vil opstå – sørger vintervagten for, at der bliver saltet og ryddet sne.

Vinteren i Vejdirektoratet varer fra 1. oktober til 1. maj, hvor Vintercentralen overvåger vejenes temperaturer hele døgnet.

Vejdirektoratet har cirka 200 saltspredere og cirka 500 sneplove, som kan gå i aktion.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079