Dokumentar-hold sender dykkere til 'Estonia'
Hvad var egentlig årsagen til, at den nybyggede ro/pax 'Estonia' sank på Østersøen i 1994? Den dag i dag savner mange af de 147 overlevende samt de pårørende til de 852 omkomne stadig svar på det spørgsmål, som nu bliver omdrejningspunktet i en ny dokumentarserie.
- Estonia-forliset rystede en hel verden. At en relativt ny passagerfærge kunne gå under så hurtigt uden nogen form for forvarsel, var næsten ikke til at fatte. 25 år efter at skibet sank, vil vi nu se på hele historien med nye og kritiske øjne, siger Frithjof Jacobsen, der er producent bag serien, i en pressemeddelelse.
Efter forliset blev det besluttet at lade vraget ligge på havbunden, hvor området blev erklæret for gravplads. Derfor er det kontroversielt, at holdet bag dokumentarserien har haft et kamera nede ved vraget i form af en undervandsdrone fra et tysk fartøj. Ved hjælp af dronen er der blevet filmet og foretaget undersøgelser af skrogets yderside.
- Vi har lavet grundige vurderinger forud for operationen, både journalistiske, etiske og juridiske. Formålet med hele dokumentarprojektet er at komme nærmere svaret på, hvad der faktisk skete, og der er undersøgelser af skroget et meget vigtigt element, siger Hanne McBride, der er mediechef i Discovery, i pressemeddelelsen.
Serien kommer til at bestå af seks afsnit og vil i første omgang blive vist på TV Norge i foråret 2020.
En domstol i Paris afviste tidligere i år et erstatningskrav på 300 mio. kroner, som overlevende og pårørende fra 'Estonia'-forliset havde rettet mod klasseselskabet Bureau Veritas og Meyer Werft, der byggede færgen.
Se en trailer for tv-serien herunder: