Vognmændenes optimisme halter
Måske har det økonomiske opsving toppet for denne gang. I hvert fald ser vognmændene knap så optimistisk på fremtiden, som de gjorde for et år siden, viser ATL’s medlemsundersøgelse, hvor mere end 300 virksomheder har deltaget.
25 procent forventer vækst i omsætningen i de kommende måneder. Sidste år på samme tid var det 32 procent.
Der er små tegn på, at den nærmeste fremtid vil blive knap så lys for virksomhederne inden for vejgodstransporten, som den har været. Antallet af virksomheder, som forventer vækst i omsætningen, falder. Og antallet af virksomheder, som venter faldende omsætning, stiger. Sidste år var det kun 7 procent som ventede faldende omsætning. Nu er det 19 procent.
- Overordnet går det stadig godt i branchen. Men der er små tegn på, at det er ved at ændre sig. Det fremgår ikke kun af denne undersøgelse. Vi hører også fra mange virksomheder, at de har knap så travlt, som de havde for nogle måneder siden, siger Lars William Wesch, direktør i ATL.
Billedet i ATL’s medlemsundersøgelse passer også med de generelle tendenser i dansk erhvervsliv. Det er fire år siden, at virksomhederne, der medvirker i DI’s virksomhedspanel, sidst har set så negativt på fremtiden. Det skyldes brexit, afmatning i den tyske industri og den eskalerende handelskrig.
Grundtonen er dog fortsat relativt optimistisk. Det gælder både i erhvervslivet som helhed og inden for vejgodstransporten.
- Der er stadig mange virksomheder, som har svært ved at skaffe de chauffører, de skal bruge. Så der er fortsat tryk på. Men hvor udsigterne i mange år har været lyse, er de nu blevet en lille smule grumsede, siger Lars William Wesch.
Ifølge ATL’s medlemsundersøgelse stiger optimismen i takt med virksomhedens størrelse. Små virksomheder med under 20 ansatte ser væsentlig mindre positivt på fremtiden end virksomheder med over 100 ansatte.
Kilde: ATL