Regeringen sender milliarder til erhvervslivet i ny hjælpepakke
Regeringen lancerer torsdag endnu en hjælpepakke til erhvervslivet som følge af situationen med coronavirus, der presser økonomien for mange virksomheder.
Finansminister Nicolai Wammen (S) siger på et pressemøde, at den samlede regning for staten kan blive på omkring tre milliarder kroner for de fire initiativer, som lanceres torsdag.
- Det er penge, vi tager af kassen, og det kan vi gøre, fordi dansk økonomi er stærk og robust, siger han.
Finansministeren har ved pressemødet selskab af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S).
674 personer er konstateret smittet med coronavirus Opdateret torsdag kl. 17.21 Coronavirus fortsætter med at sprede sig i Danmark. Torsdag eftermiddag er antallet af konstaterede smittetilfælde i landet steget til 674 personer, meddeler Styrelsen for Patientsikkerhed. 3.038 personer er blevet testet for coronavirus. Torsdag formiddag blev det meldt ud, at 615 var konstateret smittet med coronavirus, mens antallet af smittede i Danmark onsdag var 514 personer. |
Refusion fra første dag
Et af tiltagene går ud på, at regeringen vil give virksomheder refusion fra dag et, hvis medarbejdere er syge af coronavirus eller er i karantæne.
Sygedagpengesystemets såkaldte arbejdsgiverperiode skal dermed suspenderes.
- Vi igangsætter en række initiativer, der kan afbøde de værste konsekvenser, siger Peter Hummelgaard.
- I morgen (fredag, red.) vil regeringen fremlægge en særlov, der suspenderer arbejdsgiverperioden, så arbejdsgiveren ikke hæfter for løn de første 30 sygedage.
- Det gælder smittede, og folk der har været i karantæne, siger beskæftigelsesministeren.
Kapitalbuffer frigives
Et andet initiativ består af, at den såkaldte kontracykliske kapitalbuffer i bankerne frigives med det samme.
Det skal give banker og pengeinstitutter bedre muligheder for at modstå tab, uden at de skal begrænse deres udlån.
Ifølge regeringen skal det kunne frigøre helt op mod 200 milliarder kroner til nye udlån.
Nye garantiordninger og fleksibilitet
Et tredje initiativ er to nye garantiordninger, hvor den ene er målrettet store virksomheder og kommer til at fungere på markedsvilkår.
Den anden garantiordning er rettet mod små og mellemstore virksomheder. Den indebærer en lavere garantiprovision, som der bliver sat en statslig tabsramme på en milliard kroner af til.
Det sidste tiltag er beregnet til at gøre ordningen med arbejdsfordeling mere fleksibel.
Det betyder, at virksomheder skal kunne sætte medarbejdere ned i tid i en midlertidig periode, og de pågældende medarbejdere skal så kunne få supplerende dagpenge.
/ritzau/
Fakta: Sådan vil regeringen hjælpe virksomheder Regeringen har torsdag præsenteret fire nye initiativer, der skal give en håndsrækning til erhvervslivet. De skal hjælpe virksomhederne gennem den kommende tid, hvor inddæmningen af spredning af coronavirus, betyder en begrænset aktivitet - også økonomisk - i Danmark. Du kan se, hvilke fire håndtag, regeringen har hevet i her: 1) Refusion fra dag ét Regeringen lægger op til, at sygedagpengesystemets såkaldte arbejdsgiverperiode suspenderes. Det betyder, at der er refusion fra første dag en medarbejder sendes i karantæne eller er syg af coronavirus. 2) To nye garantiordninger Den ene garantiordning er målrettet store virksomheder. Den anden er målrettet små og mellemstore virksomheder og indebærer en lavere garantiprovision for virksomhederne. Der afsættes en milliard kroner fra staten til garantierne. 3) Adgang til lån fra banker og institutter Erhvervsministeren har besluttet at give banker og institutter bedre mulighed for at låne penge ud. Det sker konkret ved at frigive den såkaldte kontracykliske kapitalbuffer. Det er groft sagt nogle penge, som bankerne er pålagt at lægge til side til dårlige tider. At de penge frigives, giver bankerne og institutterne mere spillerum til at modstå tab uden at skulle indskrænke deres udlån. 4) Ordningen med arbejdsfordeling bliver mere fleksibel Ordningen betyder, at virksomheder kan sætte medarbejdere ned i tid i en midlertidig periode. Medarbejderne kan så til gengæld få supplerende dagpenge. Beskæftigelsesministeren har valgt at gøre ordningen mere fleksibel. Det skal sikre, at virksomhederne hurtigt kan tilpasse sig situationen. Dermed kan man undgå afskedigelser af medarbejdere. Kilde: Finansministeriet. |
Artiklen er en del af temaet Corona-virus.