Danske Fragtmænds topchef tegner dystert fremtidsbillede
Stadig flere virksomheder vil gå konkurs, mens mange tusinde danskere kommer til at miste jobbet. Sådan lyder det dystre forudsigelse fra CEO Jørn Skov fra Danske Fragtmænd i et indlæg på LinkedIn.
For selv om Danske Fragtmænd næsten har tredoblet antallet af pakkeleveringer fra 50.000 til 140.000, så står danskernes overordnet set til et fald i indkomst. Det sker, når lønkompensationsordningerne udløber og konkurserne rammer med flere arbejdsløse som konsekvens.
- Samtidig er det vigtigt at forstå, at en del af hjælpepakkerne alene er udskydelse af likviditet. Når udskudt moms og A-skat forfalder til efteråret, kan mange virksomheder nemt lukke som følge af manglende likviditet. Hos en virksomhed som Danske Fragtmænd repræsenterer udskudt moms og A-skat omkring 50 millioner kroner. Det er jo ikke penge, som vi beholder, men er alene et kortvarigt lån, pointerer Jørn Skov.
Privatøkonomien skal stimuleres
Danske Fragtmænd-topchefen tænder dog et lys i mørket. Det er nemlig muligt at afbøde en stor del af nedturen, hvis politikerne skruer på de rigtige håndtag for samfundsøkonomien.
- Hvor vi som samfund ender, afhænger helt og aldeles af udviklingen i privatforbruget. Derfor er det altafgørende, at regeringen ved hjælp af betydelige stimuli formår at holde forbruget oppe gennem resten af Coronakrisen og vigtigst af alt på den anden side af den, siger Jørn Skov.
Han er dermed på linje med flere fremtrædende økonomer. Det Økonomiske Råds formand, Carl-Johan Dalgaard, har flere gange talt form en ekspansiv finanspolitik.
Budgetlov strider mod sund fornuft
Og så sent som i dag argumenterer Jesper Jespersen, som er professor emeritus ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet, i en kronik i Politiken for det samme.
- Det strider mod almindelig sund fornuft, at der i en situation med stigende arbejdsløshed og betydelig ledig produktionskapacitet allerede i 2021 skal tilstræbes strukturel budgetbalance. Hjælpepakkerne i 2020 er udtrykkeligt gjort til engangsforanstaltninger. Hvis ikke budgetloven suspenderes (afskaffes), vil krisen i dansk (og europæisk) økonomi trække i langdrag, lyder det fra Jesper Jensen.
Han tilføjer, at Danmark står i en særligt gunstig position, da vi har vores egen valuta, hvorfor regeringen selv kan bestemme, hvor mange penge der skal sættes i cirkulation og til hvilke formål.
I sidste måned foreslog Arbejdsgiverforeningen KA sammen med SMVdanmark, at man satte momsen ned fra 25 til 15 procent resten af året for at stimulere forbruget, mens andre tidligere har foreslået, at de indefrosne feriemidler udbetales snarest med samme begrundelse.