23948sdkhjf

Stop manglen på medarbejdere - Lærlingeforløb skal forbedres

Ny forskning med fokus på den manglende faglærte arbejdskraft, viser, at en del af problemet opstår helt tilbage i lærlingetiden. Der er særlige udfordringer ved at skulle fastholde lærlingene i deres læretid, og det må virksomhederne lære at håndtere bedre. Samtidig skal lærlingene være bedre til at afstemme deres forventninger med virksomheden og forstå de opgaver, de bliver sat til, inden de springer fra.

Statistikken viser, at der er for mange unge, som dropper ud af lærepladsen – og det kan der gøres noget ved, mener Center for Ungdomsforskning, som præsenterer deres forskningsresultater på en mini-konference her mandag eftermiddag i Børssalen hos Dansk Erhverv.

Ikke alene skal selve lærlingeforløbet forbedres. Der er også for få unge, der vælger en erhvervsuddannelse.

Mangler 70.000 faglærte
Om fire år mangler vi op mod 70.000 faglærte på landsplan, lyder det fra forskerne.

- Hvis vi skal sikre vækst og godt håndværk fremover, er det afgørende, at vi uddanner tilstrækkeligt med kvalificerede medarbejdere. Og det starter hos den enkelte virksomhed og hos den enkelte lærling, lyder konklusionen fra den rapport, som offentliggøres i dag og som er finansieret af Sydbank Fonden.

- Det handler i bund og grund om, hvordan vi kan vi få flere chauffører. elektrikere, tømrere, slagtere, mekanikere og bagere ind på uddannelserne - og ud på arbejdsmarkedet. Det handler om at få mere kvalitet ind i lærlingeforløbet.

Konkrete værktøjer med hjem
- Forskerne er heldigvis meget konkrete og kommer derfor med forslag til, hvordan virksomheder kan afhjælpe det frafald, vi desværre ser blandt lærlingene. Derfor får man gode værktøjer med hjem, fortæller formand i Sydbank Fonden, Jess Olsen.

Situationen lige nu er, at der er ikke nok unge, der melder sig til at blive lærlinge, selv om der er mangel på arbejdskraft i flere brancher.

- Det er en uholdbar situation, derfor ser vi på problemet fra begge sider af skrivebordet – fra virksomhedernes og fra elevernes, fortæller en af forskerne, lektor og Ph.d. Arnt Louw fra Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet, som udover at fremlægge forskningsresultaterne også kommer med svar på spørgsmålene om den faglærte arbejdskraft.

Sydbank Fonden kommer til at sætte fokus på den manglende faglærte arbejdskraft fremadrettet. Første skridt er forskningsresultaterne, som præsenteres i Børssalen i København.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093