Nyt hjælpeværktøj: Motoriseret ”hund” på batteri
Når talen falder på opfindere, så vil mange nok tænke på lidt nørdede professortyper a la Georg Gearløs som både er distræte og uden for almindelig rækkevidde, når de kreative ideer fortrænger normal menneskelig adfærd.
Sådan er det ikke helt i den danske opfindervirksomhed Lolle & Nielsen Inventions. For selvom hjernevindingerne er krøllede, så er de små grå fortrinsvis målrettet mod at udvikle nye og innovative arbejdsredskaber, som kan forbedre arbejdsmiljøet og effektivisere arbejdsgangene i byggebranchen.
Det er der allerede kommet flere arbejdsredskaber ud af – senest en motoriseret hund på batteri. En hund er i denne forbindelse, som de fleste sikkert vil vide, en form for rullevogn, hvormed man nemmere kan flytte og transportere ting. I flyttebranchen er møbelhunden således helt uundværlig, ligesom trækvognen og sækkevognen er det i de fleste brancher.
Den motoriserede hund har fået navnet JeeBee og har til formål at lette transporten af forskellige materialer på byggepladsen. Udviklingen af hunden startede i maj 2019 som et tæt samarbejde mellem opfindefirmaet og Kooperationens Udviklingsforening.
- Det har været en spændende proces, og jeg er overbevist om, at vi har udviklet et produkt, som kan bruges på tværs af flere faggrupper, siger Jon Buch, direktør i Christiansen & Essenbæk og formand i Kooperationens Udviklingsforening.
Løsninger i fællesskab
En række af Kooperationens medlemsvirksomheder - Hustømrerne A/S, Jorton A/S, DCM malerfirma, Murersvendenes Aktieselskab, RB1940-Boligservice, TBS A/S, Christiansen & Essenbæk A/S, Logik & Co. samt MC Malerforretning – stillede byggepladser og medarbejdere til rådighed for interviews, ideudvikling og feedback.
- Det er første gang i vores 12-årige virke på feltet, at vi oplever så stor samklang mellem medarbejder, arbejdsgiver og branchens parter, der alle arbejder målrettet for samme sag, nemlig at forbedre arbejdsmiljøet, siger Steffen Nielsen, stifter af Lolle & Nielsen Inventions.
Fælles for virksomhederne er, at de alle er kooperativer. En kooperativ virksomhed er en selvstændig sammenslutning af personer, der frivilligt er gået sammen for at fremme deres fælles økonomiske og sociale behov og interesser gennem en fællesskabsejet og demokratisk styret virksomhed. Og ifølge Kooperationen får man dermed også styrken og viljen til at udvikle og forbedre arbejdsmiljøet.
I løbet af udviklingsprojektet gik man fra at identificere over hundrede problemer, som byggebranchen oplever i hverdagen, til at indskrænke det til 40 ideer og senere otte koncepter.
Direktør Allan Bisgaard fra TBS A/S og bestyrelsesmedlem i Kooperationens Udviklingsforening fremhæver især samarbejdet og ikke mindst viljen til at skabe løsninger i fællesskab, der skal være til gavn for håndværkernes dagligdag.
- Det har været et godt samarbejde med Lolle & Nielsen Inventions, og vi håber på, at mange kan få gavn af det nye hjælpeværktøj. Byggebranchens parter har gjort en stor indsats og vist et stort engagement til at finde løsninger i fællesskab, som skal forbedre arbejdsmiljøet. At gå fra ideer til nu at have et konkret hjælpeværktøj, har været en spændende proces at være en del af, siger Allan Bisgaard, direktør i TBS A/S.