Ny kampagne skal minimere skader med varevogne

Der kan foregå meget i kabinen og bag rattet på de tusindvis af håndværkerbiler og varevogne, der hver dag kører i trafikken.
I en ny landsdækkende kampagne, der begynder i dag den 7. april, vil Rådet for Sikker Trafik og forsikringsselskabet Alm. Brand nu minde om, at rigtig mange trafikuheld kan undgås, hvis øjnene bliver på vejen i stedet for alt muligt andet.
– Uopmærksomhed og manglende orienteringer i trafikken er desværre skyld i alt for mange ulykker med erhvervskøretøjer. Vores skadestal viser, at varevogne tegner sig for tre ud af fire skader blandt vores erhvervskunder, og håndværkere er involveret i næsten halvdelen af hændelserne, siger Lone Kyhl Hendriksen, koncerndirektør for Erhverv i Alm. Brand Group og fortsætter: Vi håber, at vi med denne kampagne sammen Rådet for Sikker Trafik kan hjælpe håndværkere og andre erhvervsdrivende med at blive endnu mere opmærksomme i trafikken og dermed forebygge og reducere antallet af ulykker.
Netop uopmærksomhed og manglende orienteringer er vigtigt at have fokus på, da det er en medvirkende årsag i cirka 6 ud af 10 dødsulykker i trafikken, viser ulykkestal fra Vejdirektoratet.
– Virksomhederne har et stort ansvar, når det kommer til forebyggelse af ulykker. Det gælder også i trafikken. Derfor er det positivt, at vi med det nye samarbejde med Alm. Brand kan sætte fornyet fokus på ledelsens ansvar for en sikker trafikkultur, når medarbejderne er på farten. Erhvervstrafikken udgør en væsentlig del af den samlede trafik, og vi ved desværre, at der sker alt for mange ulykker med især varebiler. Den gode adfærd i trafikken fremmes, når ledelsen sammen med medarbejderne tager ansvar for, at medarbejderne, der har vejene som deres arbejdsplads, kender virksomhedens politik for trafiksikkerhed, Michael Svane, formand for Rådet for Sikker Trafik.
Hvad laver varevognschaufførerne bag rattetI forbindelse med udarbejdelsen af kampagnen har Rådet for Sikker Trafik og brancheorganisationen Forsikring & Pension i 2024 gennemført en undersøgelse blandt 1.002 varevognschaufføreres adfærd bag rattet. Det er varevognschaufførere, der både er håndværkere, sælgere, bude etc.
Undersøgelsen viser, at 17 % af varevognschauffører meget ofte, ofte eller en gang imellem ser på, taler i eller skriver på deres håndholdte mobil, mens de kører. Men de laver også andre ting, der fjerner deres blik fra vejen og hænderne fra rattet, viser undersøgelsen.35 % af varevognschaufførerne taster mindst en gang imellem på deres GPS for at finde vej, og 15 % læser i arbejdspapirer, mens de kører på vejene.
– Det er et problem, da det gør dem mere uopmærksomme i trafikken, hvilket kan ramme dem selv og andre. Hvis en varevogn rammer en almindelig bilist, cyklist eller fodgænger, så skal der ikke meget fantasi til at forestille sig, hvor voldsomme skaderne kan blive. Det er problematiske arbejdsvilkår, hvis man har så travlt eller er så presset, at man er nødt til at bruge køreturen til alt muligt andet end at komme fra A til B, når man kører varebil. Det er vigtigt, at den enkelte chauffør har fokus på det, og at virksomheden skaber rammer, der gør arbejdsdagen sikker – også bag rattet, siger Jakob Bøving Arendt, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.
Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at man som chef eller leder gør det klart, at det er ok at vente med kundeopkald og fx at læse i sine ordrepapirer, indtil man er fremme eller kan holde sikkert ind til siden.
For at hjælpe virksomhederne har Rådet for Sikker Trafik og Alm. Brand derfor udviklet en ”Kør Sikkert-guide” (indsæt link: https://sikkertrafik.dk/korsikkertguide/), som virksomheder kan bruge, hvis de vil i gang med at sætte fokus på at gøre de ansattes kørsel mere sikker.
Det laver varebilschaufførerne under kørslen:
17 % af varebilsførerne ser på, taler i, skriver eller taster på håndholdt mobil meget ofte, ofte eller en gang imellem. 76 % af varebilsførerne drikker og spiser meget ofte, ofte eller en gang imellem. 35 % af varebilsførerne betjener meget ofte, ofte eller en gang imellem GPS. 15 % af varebilsførerne læser meget ofte, ofte eller en gang imellem arbejdspapirer.